"Найгірший з усіх варіантів". У Республіканській партії критикують вибір Трампом Венса як кандидата у віцепрезиденти США

17 липня Венс став кандидатом у віцепрезиденти при Трампі
Фото: EPA

Частина республіканців у Палаті представників США критикує вибір експрезидентом США Дональдом Трампом кандидатури сенатора Джей Ді Венса на посаду віцепрезидента, зазначаючи, що це може зашкодити шансам партії на перемогу в листопаді. Про це 26 липня написав The Hill.

Зазначають, що республіканці висловлюють стурбованість щодо зовнішньополітичних позицій Венса, відсутності досвіду та нездатності розширити республіканську коаліцію за межі бази Трампа.

Зокрема, законодавці-ветерани, помірні й консерватори, які підтримують жорстку зовнішню політику США, розповіли ЗМІ, що багато їхніх колег сумніваються щодо Венса.

За словами одного зі співрозмовників The Hill у Палаті представників, Венс був "найгіршим вибором з усіх варіантів" – "антиукраїнець, здебільшого популіст, нічого не додає до можливостей Трампа".

Інший республіканець у Палаті представників заявив, що якщо опитати конгресменів, то дев'ятеро з 10 представників партії "сказали б, що це неправильний вибір". На його думку, Венс може завдати серйозної шкоди.

Якщо Трамп не переможе віцепрезидентку США Камалу Гарріс на виборах у листопаді, то причиною цього буде його вибір на користь Венса, вважає третій республіканець у Палаті представників.

Водночас представник передвиборчої кампанії експрезидента Стівен Чунг сказав у коментарі The Hill, що Трамп "у захваті від вибору, який він зробив", і вони з Венсом – "ідеальна команда, щоб повернути Білий дім".

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.

15 липня Республіканська партія висунула Трампа кандидатом у президенти США, він офіційно прийняв цю пропозицію.

17 липня Венс повідомив, що прийняв пропозицію Трампа в разі його перемоги обійняти посаду віцепрезидента.

21 липня чинний президент США Джо Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування Гарріс як кандидатки від Демократичної партії на виборах у листопаді.

23 липня стало відомо, що Гарріс здобула достатню для висування підтримку серед демократів. Того самого дня вона вперше випередила Трампа в опитуванні, яке провели агентство Reuters і соціологічна служба Ipsos. Гарріс здобула 44% голосів, тоді як Трампа підтримало 42% респондентів.