Наєв: Українське військо сьогодні мало чим відрізняється від армій країн НАТО

Наєв: Для вступу в НАТО потрібно пройти певний шлях
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

За словами командувача Об'єднаних сил Сергія Наєва, протягом останніх п'яти років Україна зробила "стрімкий ривок уперед" на шляху вступу до НАТО.

Україна давно й послідовно дотримується курсу на вступ у НАТО, заявив в інтерв'ю "Голосу України", опублікованому 27 березня, командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв.

"Усю попередню, до 2014 року, історію незалежної України це теж робилося, але робилося повільно й невпевнено. Останні ж п'ять років це як стрімкий ривок уперед. У всьому – і що стосується спільних навчань, і спільних дій у складі миротворчих підрозділів, і навчання з інструкторами з армій різних країн, і воєнної науки, і логістики, і всіх інших сфер військового життя. Українське військо сьогодні мало чим відрізняється від армій країн НАТО, а за бойовим досвідом – у деяких питаннях і крокує попереду", – сказав Наєв.

Він додав, що "для вступу в НАТО потрібно пройти певний шлях".

"І кроки на цьому шляху чітко визначені відповідними доктринами та нормативно-правовими документами уряду і Збройних сил. Вважаю, що термін вступу України до НАТО від нас не так уже й далеко", – заявив Наєв.

7 лютого український парламент ухвалив законопроект про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі і НАТО. Того самого дня Рада схвалила проект постанови, яким закликала НАТО надати Україні план дій щодо членства.

Президент України Петро Порошенко підписав документ 19 лютого. 20 лютого закон було опубліковано в парламентській газеті "Голос України", а 21 лютого він набув чинності.

17 березня президент заявив, що питання про план дій щодо членства в НАТО для України можна буде порушити в грудні 2019 року на Лондонському саміті Альянсу.