Найєм: Ми жили бідно. Мій батько, заступник міністра освіти Афганістану, їздив на роботу на велосипеді

Найєм: Мій батько був чужий у системі, він був чужий у партії, але він будував школи по всій країні
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм заявив в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман, що його батько, який обіймав посаду заступника міністра освіти Афганістану, ніколи не був у Комуністичній партії і не виступав на боці влади в цій країні в 1980-х роках.

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм розповів в авторській програмі головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на телеканалі "112 Україна", що його родина в Афганістані жила бідно.

На прохання прокоментувати звинувачення, які звучать у соцмережах на адресу нардепа, що його батько – "прибічник радянського режиму", Найєм відповів: "Розставлю-но я всі крапки над "і", тому що мені теж не дуже приємно, я не люблю вплутуватися у такі суперечки в інтернеті, але я розповім".

"Мій батько ніколи не був партійною людиною. Ніколи. Тоді у нас було кілька партій, але всі вони були більш комуністичні... Мій батько не був партійним. Чому він працював у міністерстві освіти? Річ у тому, що тоді в Афганістані будувалися школи, і якщо у віддалені райони приїжджала партійна людина, її вбивали. Потрібна була людина, яка б не була партійною, могла розмовляти із цими людьми, знала дві мови (пушту і дарі) і ще була освічена, щоб поїхати кудись і розпочати там будівництво шкіл. Мій батько займався саме цим, як не партійна людина. Він був чужий у системі, він був чужий у партії, але він будував школи по всій країні", – сказав Найєм.

Відповідаючи на запитання, як його батькові вдалося зробити кар'єру заступника міністра освіти Афганістану, не будучи партійною людиною, нардеп сказав: "Це не кар'єра".

"Спочатку він працював у міністерстві, відразу після університету, коли моя мама померла, – просто викладачем. Потім йому запропонували цю роботу. Йому потрібно було годувати мене і молодшого брата, і він пішов на цю роботу. Щоб було зрозуміло: це не заступник міністра у нашому розумінні. Це... ну... як керівник департаменту розширення і будівництва шкіл. Це приблизно така посада. Тобто ми жили бідно, ми – бідна родина, а заступники міністра не живуть бідно... Щоб було зрозуміло: мій батько, заступника міністра, їздив на роботу на велосипеді. Це мій дитячий спогад", – продовжив нардеп.

Найєм розповів, що його батько не виїжджав із Афганістану, а "поїхав вчитися у 1986 році, не в 89-му".

"У 1989-му переїхав я, він забрав мене. Якийсь час ми їздили до Афганістану і назад, поки він навчався. Тут він зустрів мою прийомну маму, яка була киянкою. Вони переїхали до Києва у 1991-му або 1990-му... і в одній із таких поїздок до Києва стався, власне, цей колапс – путч – і все розвалилося. І мій батько ухвалив вольове рішення, що ми залишаємося в Києві. Ми не їдемо до Москви... нам більше подобалося у Києві. Ось так ми опинилися в Києві. Ось, власне, і вся історія мого батька. Ще раз: він ніколи не був у партії, ніколи не був на стороні влади. Радше, він був не те, що в опозиції, а в дуже жорсткій опозиції... Якби він був у системі, якби він був партійною людиною – його б убили в регіонах. Це складно уявити, але... Наприклад, уявіть, що зараз прийде заступник міністра освіти в Донецьк будувати школу", – заявив нардеп.

Найєм: Нуланд переконувала лідерів Майдану домовитися з Януковичем і погодитися на будь-яку посаду в його Кабміні. Багато хто подумав, що США нас зрадили. Читайте повний текст інтерв'ю

Мустафа Найєм народився 28 червня 1981 року в столиці Афганістану Кабулі. В Україні тривалий час працював журналістом, у 2014 році став народним депутатом від Блоку Петра Порошенка.