Нардепка від "Слуги народу" розповіла, коли Дубінського можуть виключити із фракції

Більшість депутатів від "Слуги народу" проголосувала за виключення Дубінського із фракції

Фото: Teletriumf / Facebook
1 лютого фракція "Слуга народу" розгляне питання про виключення зі своїх лав народного депутата Олександра Дубінського, повідомила нардепка Євгенія Кравчук.

Фракція "Слуга народу" у Верховній Раді на засіданні 1 лютого визначиться з питанням виключення народного депутата Олександра Дубінського зі своїх лав. Про це повідомила заступниця голови фракції Євгенія Кравчук, пише агентство "Інтерфакс-Україна".

Нардепи із фракції "Слуга народу" взяли участь в анонімному опитуванні про виключення свого колеги Олександра Дубінського. Його проводили в партійному застосунку. За інформацією "Інтерфакс-Україна", у ньому взяло участь 52% депутатів фракції.

"За результатами голосування у фракційному застосунку найбільшу кількість набрав варіант про виключення Дубінського із фракції. За нього проголосувала більшість: 50% + з тих, хто взагалі голосував. Ми виносимо це питання на фракцію у понеділок на голосування, щоб його підтвердити, і тоді буде зрозуміло, чи є необхідна кількість голосів за виключення", – сказала Кравчук.

Вона зазначила, що для ухвалення рішення необхідно 70% підтримки від загальної кількості депутатів фракції, тобто 172 голоси.

Проведення анонімного голосування підтвердив і сам Дубінський, опублікувавши у Facebook скріншот із програми. Із нього випливає, що нардепам запропонували три варіанти реакції на внесення Дубінського до списку санкцій США: виступити із заявою на підтримку, виключити його або ініціювати голосування за зняття Дубінського з посади заступника голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

11 січня США занесли Дубінського до санкційного списку. Під санкції також потрапили колишній прокурор Генпрокуратури України Костянтин Кулик, бізнесмен-утікач, екснардеп Олександр Онищенко, колишній український дипломат і політолог Андрій Теліженко.

За повідомленнями мінфіну США, ці фізособи пов'язані з народним депутатом України Андрієм Деркачем, щодо якого США ввели санкції у вересні 2020 року "за спроби вплинути на президентські вибори у США у 2020 році".

22 січня Дубінський повідомив, що Monobank запропонував закрити його рахунки. Виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк говорила в інтерв'ю "Українській правді", що особи, проти яких вводить санкції мінфін США (список OFAC), автоматично потрапляють "до системи фінансового моніторингу всіх банків цивілізованого світу". Нацбанк України попередив банки про ризики співпраці з Дубінським.

Дубінський заперечує, що спільно з Деркачем намагався вплинути на президентські вибори у США у 2020 році.

Деркач у травні, червні, липні і вересні опублікував чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, було опубліковано нібито записи розмов із президентом РФ Володимиром Путіним і новообраним президентом США Джо Байденом.

На записах люди із голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, зокрема, обговорювали відставку тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна та отримання Києвом кредитних гарантій від США на суму $1 млрд. Деркач вважає, що Байден міг тиснути на керівництво України.

25 січня 2021 року відбулося засідання парламентської фракції "Слуга народу", на якому президент України Володимир Зеленський запропонував Дубінському вийти з її складу, але той не погодився.

Дубінський скаржився на тиск і наклеп із боку Центру протидії корупції (громадська організація зверталася до мінфіну США із закликом ввести санкції проти нардепа).