НАЗК занесло до реєстру корупціонерів ексчиновника Міноборони України Хмельницького, який закупив яйця по 17 грн

Ексглава департаменту держзакупівель Міноборони потрапив у реєстр корупціонерів
Фото: Міністерство оборони України / Facebook
Національне агентство з питань запобігання корупції занесло до реєстру корупціонерів екскерівника департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони України Богдана Хмельницького. Про це повідомляє пресслужба НАЗК 3 травня.

"Це саме той посадовець, який "прославився" на всю країну тим, що підписав контракт із ТОВ "Актив компані" на постачання до армії "золотих яєць" по 17 грн за штуку", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що ще до початку гучного скандалу із завищеними цінами на харчові продукти Хмельницький не надав на запит НАЗК копії звіту аудиту процесу закупівель в очолюваному ним департаменті, маючи його в розпорядженні.

У НАЗК нагадали, що наприкінці 2022 року під час перевірки в Міністерстві оборони агентство вимагало матеріали та аудиторський звіт закупівель в очолюваному на той момент Хмельницьким департаменті. Він тоді відповідав за проведення закупівель і точно знав про порушення законодавства, ідеться в повідомленні. Хмельницький надіслав у НАЗК листа, у якому повідомив про відсутність такого звіту. Однак у НАЗК встановили, що він був ознайомлений під підпис із цим звітом задовго до того, як надав недостовірну інформацію. У зв'язку із цим і склали протокол про вчинення пов'язаного з корупцією правопорушення. У процесі складання протоколу НАЗК надіслало в Міноборони вимогу усунути Хмельницького з посади і з'ясувати відповідні причини й обставини.

У березні Солом'янський районний суд міста Києва дослідив факт неправомірних дій експосадовця і притягнув його до адміністративної відповідальності, чим підтвердив, що Хмельницький, надавши неправдиву інформацію в офіційних документах, перешкоджав НАЗК здійснювати перевірку, ідеться у повідомленні.

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року, міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічи-утричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони опублікувало свою позицію щодо цього питання також 22 січня. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлю поширюють "з ознаками умисних маніпуляцій" і вона вводить в оману.

Пізніше в Міноборони заявили, що сталася "звичайна технічна помилка", відомство зараз проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності й готує додаткові угоди щодо постачання. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що в Міноборони і ЗСУ – "нульова толерантність до корупції".

24 січня Хмельницького звільнили.