"Не більше ніж доба на правильну реакцію". Міністр юстиції відреагував на стеження за Bihus.іnfo

Малюська закликав держоргани продемонструвати "правильну реакцію" на стеження за журналістами
Фото: Denis Malyuska / Facebook

В Україні необхідно посилити контроль над діями спецслужб. Про це міністр юстиції Денис Малюська 5 лютого заявив у Facebook, коментуючи розслідування журналістів Bihus.іnfo про стеження за ними.

Глава Мін'юсту написав, що пишається якістю розслідування журналістів і йому соромно за "роботу" спецслужби.

"Враховуючи увагу міжнародних медіа, прикуту до України, думаю в нас не більше ніж доба, щоб показати правильну реакцію та зробити правильні меседжі", – зазначено в повідомленні.

Він нагадав, що, згідно із законом, Службу безпеки України контролюють Верховна Рада України, президент країни та Офіс генпрокурора.

"Нам потрібно більше контролю над діями спецслужб усередині країни", – додав Малюська.

Контекст:

16 січня в мережі з'явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.info, імовірно, вживають наркотичні речовини. Відео зняли на камеру, розміщену в комплексі відпочинку, де у співробітників був корпоратив. Також у ролик потрапили записи телефонних розмов співробітників проєкту. Журналісти вважають, що за ними стежили приблизно рік.

Керівник проєкту Денис Бігус у відеозверненні до аудиторії заявив про звільнення операторів, які потрапили на відео. 

Фактчекерка Альона Романюк проаналізувала інформацію на сайті видання, яке першим опублікувало відео зі співробітниками Bihus.info, і дійшла висновку, що вся редакція цього медіа – вигадані люди. Пізніше редакція Bihus.info з'ясувала, що 30 людей установили камери в усіх номерах, де зупинилися співробітники проєкту. У Bihus.info пообіцяли провести власне розслідування щодо причетних до цього.  

31 січня президент України Володимир Зеленський звільнив керівника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка.

5 лютого в Bihus.info оприлюднили дані, згідно з якими до прихованої зйомки та прослуховування співробітників журналістського проєкту причетні люди, пов'язані з департаментом захисту національної державності (ДЗНД) Служби безпеки України.

СБУ в заяві у відповідь повідомила, що один зі співробітників редакції фігурує у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збуту наркотичних засобів. Водночас у спецслужбі поінформували про відкриття кримінального провадження за ст. 359 (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України, а керівництво СБУ ухвалило "відповідні кадрові рішення щодо департаменту захисту національної державності" та оптимізувало "напрями його роботи".