"Жодних заборон". Єнін спростував інформацію NYT про заморожування в Україні розслідування справи Манафорта

Єнін: "Забороняти" не було що у принципі
Фото: Eugene Enin / Facebook

Американські правоохоронці не зверталися до Генеральної прокуратури України із проханням про правову допомогу у зв'язку зі справою політтехнолога зі США Пола Манафорта, зазначив заступник глави ГПУ Євгеній Єнін.

Стаття в The New York Times, у якій ідеться про припинення в Україні розслідування епізодів, пов'язаних із Полом Манафортом, колишнім керівником виборчого штабу президента США Дональда Трампа, не відповідає дійсності. Про це у Facebook заявив заступник генерального прокурора України Євгеній Єнін.

"Хочу сподіватися, що йдеться про банальну помилку в перекладі (lost in translation), оскільки про жодні проблеми в міжнародно-правовому співробітництві між ГПУ (Генпрокуратура України. – "ГОРДОН") і нашими американськими партнерами не йдеться. Найкращим свідченням цього є повернуті зі США в Україну понад $600 тис. у рамках проваджень, пов'язаних зі згаданими у статті The New York Times провадженнями", – написав він.

Єнін наголосив, що "жодних заборон виконувати запити про міжнародно-правову допомогу зі США не існує в природі".

"Ну і наостанок, американські правоохоронці, ані ФБР, ані Мюллер (спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує ймовірні зв'язки команди Трампа з Росією. – "ГОРДОН") до ГПУ із жодними запитами про правову допомогу у зв'язку зі справою Манафорта не зверталися. Тобто і "забороняти" не було що у принципі", – зазначив заступник генпрокурора.

2 травня в газеті The New York Times вийшла стаття, у якій стверджують, що Україна заморозила розслідування справ проти Манафорта, щоб не образити Трампа. Це сталося тому, вважає автор статті, що розслідування справ "занадто чутливе для українського уряду", який покладається на фінансову і військову допомогу США.

30 жовтня 2017 року Манафорта і його колишнього помічника Ріка Гейтса обвинуватили у змові проти Сполучених Штатів. Спочатку їм висунули обвинувачення за 12 пунктами, але 23 лютого 2018 року перелік розширили до 32 пунктів. За версією слідства, політтехнологи отримали "десятки мільйонів доларів" під час роботи в Україні. Із 2006-го до 2015 року вони провели через офшори більше ніж $75 млн. Манафорт нібито привласнив понад $30 млн і приховав це від влади США. Гейтс, за версією слідства, відмив більше ніж $3 млн.