Новий власник "Української правди" Фіала заперечує, що спонсорував "Голос", але визнає фінансування партії від його найближчого оточення

Фіала заявив, що хоче тримати дистанцію від політики
Фото: dragon-capital.com
Новий власник "Української правди" Томаш Фіала в інтерв'ю виданню, опублікованому 3 червня, заявив, що не був спонсором партії "Голос", як про це писали деякі ЗМІ.

"Я офіційно не маю права і не фінансував ні [ексголову партії Святослава] Вакарчука, ні "Голос". Але я їм симпатизував... Є деякі співробітники Dragon, які фінансували партію "Голос". Моя дружина теж підтримувала фінансово", – сказав Фіала.

Інвестор підкреслив, що хоче тримати "досить велику дистанцію" від політики, щоб не виникало підозр, що він через політику лобіює якісь свої інтереси. "Подивіться на наш бізнес: на нашому сайті вказані всі наші інвестиції. Там не знайдеться чогось, де нам треба було б щось від держави", – додав він.

Низка ЗМІ писала про спонсорування "Голосу" Фіалою з посиланням на інтерв'ю представника партії, шоумена і волонтера Сергія Притули Яніні Соколовій на "5 каналі" від 2019 року. У ньому на пряме запитання ведучої, чи фінансує Фіала "Голос", Притула, за формулюванням "РБК-Україна", "ствердно киває".

"В інтерв'ю Притула насправді не говорив про те, що Томаш Фіала є спонсором партії "Голос". Це ж сам Притула підтвердив нам у коментарі", – повідомило hromadske 3 червня.

Контекст:

26 травня стало відомо, що колишня власниця "Української правди" Олена Притула та Фіала підписали договір, згідно з яким у власність групи компаній Dragon Capital переходить 100% корпоративних прав на видання і всі його активи, суми операції не розкривають. Головною редакторкою видання залишається Севгіль Мусаєва.

Сторони домовилися, що редакційна політика не зміниться, Мусаєва і Фіала підписали редакційну угоду.

27 травня Притула написала лист, у якому пояснила, чому вирішила продати "Українську правду" Фіалі.

Фіала – громадянин Чехії. Dragon Capital інвестує у видавничий дім "Медіа-ДК", у який входять журнал і сайт НВ, а також "Радіо НВ". В інтерв'ю LIGA.net 2019 року Фіала розповідав, що інвестував у цей проєкт уже $10 млн. Він тоді планував вийти на беззбитковість протягом трьох-чотирьох років.