ОАСК відкрив провадження за позовом Тупицького через конкурс у Конституційний Суд

Суд узяв справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження
Фото: depositphotos.com
Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за позовом колишнього голови Конституційного Суду Олександра Тупицького і судді Олександра Касмініна стосовно добору кандидатур на посаду судді КСУ за квотою президента. Про це в ОАСК повідомили 24 вересня.

Серед вимог позову – визнати протиправним і скасувати рішення конкурсної комісії, яка затвердила оголошення про початок конкурсу для добору кандидатур на посаду судді КСУ за квотою президента.

Позивачі також оскаржують дії конкурсної комісії та Офісу президента України щодо розміщення зазначеного оголошення на сайті Офісу президента України і просять суд зобов'язати конкурсну комісію відкликати це оголошення.

Суд узяв справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Контекст:

Тупицький фігурує в справі про підкуп свідка і введення в оману суду через свідомо неправдиві показання свідка. Її розглядає Подільський райсуд Києва. Тупицький заявляв, що "чистий перед судом" і не буде переховуватися від слідства.

29 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про усунення Тупицького з посади голови суду. 26 лютого 2021 року глава держави продовжив строк усунення голови КСУ ще на місяць.

30 грудня КСУ опублікував заяву, в якій підкреслив, що не усуватиме Тупицького з посади, незважаючи на указ Зеленського. У суді заявили, що указ Зеленського не відповідає Конституції, оскільки вона не дає президенту права і взагалі не передбачає можливості усувати суддів КСУ.

У КСУ в січні заявили, що співробітники Управління держохорони не пускають Тупицького в будівлю суду. У суді зазначали, що хоч його й усунули з посади судді Конституційного Суду, але він має керувати КСУ. Тупицький звернувся зі скаргою до генпрокурорки України Ірини Венедіктової, до Окружного адміністративного суду Києва і перейшов на дистанційний режим роботи.

27 березня 2021 року опублікували указ Зеленського, яким він скасував указ експрезидента Віктора Януковича про призначення Тупицького і Касмініна суддями КСУ. Зеленський повідомив, що скасував указ у межах перевірки всіх чинних указів і розпоряджень Януковича стосовно загрози національній безпеці. 30 березня Тупицький оскаржив указ у Верховному Суді.

14 липня Верховний Суд задовольнив його позов. Указ Зеленського від 27 березня 2021 року №124/2021, яким було скасовано призначення Тупицького на посаду судді КСУ, визнали протиправним і скасували в частині, яка стосується Тупицького. Офіс президента оскаржив рішення Верховного Суду.

17 серпня Зеленський підписав указ №365/2021, яким затвердив положення про проведення конкурсу з добору кандидатур на посаду судді КСУ за квотою президента, а також персональний склад конкурсної комісії.