ОАСК зупинив припис НАЗК про звільнення Вітренка. Він залишається головою "Нафтогазу"

Із Вітренком підписано контракт на рік
Фото: Юрій Вітренко - Yuriy Vitrenko / Facebook

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) зупинив дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) про розрив контракту з головою правління НАК "Нафтогаз України" Юрієм Вітренком. Про це повідомила 5 липня пресслужба "Нафтогазу".

ОАСК зупинив дію припису НАЗК від 1 липня. Цим приписом від наглядової ради "Нафтогазу" вимагали розірвати контракт із Вітренком. Суд ухвалив рішення в порядку забезпечення позову Вітренка про скасування припису НАЗК.

У "Нафтогазі" підкреслили, що рішення суду узгоджується з висновками міжнародної юридичної компанії про порушення з боку антикорупційного агентства. Такі висновки є в розпорядженні компанії, ідеться в повідомленні. Компанія зазначила, що НАЗК має саме звернутися до суду для звільнення Вітренка, а не видавати припис наглядовій раді.

Контекст:

НАЗК 1 липня надіслало голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд припис, у якому вимагає розірвати контракт із Вітренком. В агентстві вважають, що Вітренко порушив ст. 26 закону України "Про запобігання корупції" та впливав на роботу "Нафтогазу", і отже, його призначення на пост голови НАК порушує закон, заявляють у НАЗК. Вітренко зазначив, що оскаржить цей припис у суді. На його думку, НАЗК "штампує приписи, навмисне поглиблюючи конфлікт".

Аналогічний припис 14 червня агентство надіслало до Кабміну. ОАСК 18 червня зупинив дію цього припису, а Вітренко назвав його "прикладом вибіркового правосуддя". 30 червня відбулося засідання наглядової ради "Нафтогазу", на ньому вирішили перенести розгляд питання про можливе усунення Вітренка.

Кабінет Міністрів України оголосив про звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління "Нафтогазу" 28 квітня. На його місце призначили Вітренка. 13 травня з ним підписали контракт на 12 місяців. Планують, що за пів року оголосять конкурс на посаду голови правління "Нафтогазу".