Обвинувальний акт у справі Януковича не має юридичної сили – адвокат

Сердюк переконаний, що ГПУ порушила строки досудового розслідування у справі Януковича
Фото: AVER LEX / Facebook

Прокуратура порушила строки досудового розслідування кримінального провадження стосовно екс-президента України Віктора Януковича, отже, складання обвинувального акта було незаконним, стверджує адвокат Віталій Сердюк.

Обвинувальний акт у справі проти колишнього президента України Віктора Януковича складено незаконно, а отже, його не може розглядати суд по суті. Про це повідомив виданню "ГОРДОН" адвокат обвинуваченого Віталій Сердюк.

"Строки досудового розслідування минули 27 грудня 2016 року, а не 28 січня 2017 року, як помилково вважає Генеральна прокуратура. І всі процесуальні дії, які обвинувачення здійснювало після 27 грудня 2016 року, зокрема й складання обвинувального акта 14 березня 2017 року, були поза його компетенцією і є незаконними", – зазначив Сердюк.

Він пояснив, що перші слідчі дії в межах кримінального провадження, яке зараз слухають в Оболонському суді, були проведені ще в серпні 2016 року і тривали місяць. Підозру Януковичу було оголошено 28 листопада 2016 року. Отже, у прокуратури після цього було не два, а один місяць на закінчення досудового розслідування, уважає адвокат.

"Звичайно, Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає можливість продовження строку досудового розслідування залежно від складності провадження. Але всі ці рішення і процесуальні дії варто було ухвалити також у межах граничного строку, тобто до 27 грудня 2016 року. Але обвинувачення терміни пропустило", – заявив Сердюк, посилаючись на думку члена Науково-консультативної ради при Верховному Суді України, кандидата юридичних наук, завідувача кафедри кримінального права та кримінології КНУ імені Тараса Шевченка Петра Андрушка.

"Отже, термін попереднього розслідування закінчився 27 грудня 2016 року, і всі рішення і дії обвинувачення після цієї дати є недійсними і незаконними. А обвинувальний акт, складений 14 березня 2017 року, не має жодної юридичної сили, не може розглядатися судом по суті і повинен бути повернений стороні обвинувачення", – підсумував адвокат.

Януковича було обрано президентом України у 2010 році. Він утік до Росії в лютому 2014 року, після масових антиурядових виступів у центрі Києва.

В Україні проти нього відкрито кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

28 березня колегія Апеляційного суду Києва ухвалила рішення, що кримінальне провадження за обвинуваченням Януковича в державній зраді розглядатиме Оболонський райсуд Києва.

29 травня у Києві проходило підготовче судове засідання у справі колишнього президента. Адвокат Сердюк під час слухань почав утрачати голос, і суддя оголосив перерву до 16 червня.