Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження про кнопкодавство під час голосування за призначення Шкарлета

Шкарлета минулого року звинуватили у плагіаті кількох наукових робіт
Фото: mon.gov.ua

Заяву в Офіс генпрокурора України про кнопкодавство під час голосування у Верховній Раді за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки подала нардепка від "Голосу" Інна Совсун.

Офіс генпрокурора України відкрив кримінальне провадження про кнопкодавство під час голосування у Верховній Раді за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки. Про це 18 січня у Facebook повідомила нардепка від "Голосу" Інна Совсун, яка подала заяву щодо цього.

"У матеріалах вказано, що картка [нардепа] Григорія Суркіса від ОПЗЖ проголосувала "за", хоча самого Суркіса в залі не було. Це кримінальне правопорушення, передбачене ст. 364-2 Кримінального кодексу України", – написала Совсун.

Вона зазначила, що розслідувати цей інцидент доручили Державному бюро розслідувань.

"Це рішення – ще не відновлення справедливості, але вже перший крок до цього. Голосів за призначення міністра освіти й науки у Верховній Раді не було, тепер це мають довести правоохоронні органи", – підкреслила Совсун.

У червні 2020 року Кабмін призначив Шкарлета заступником міністра – в.о. міністра освіти. Відразу після цього Шкарлета звинуватили у плагіаті кількох наукових робіт. Сам посадовець заперечував наявність некоректних запозичень у своїх роботах. Він заявив, що "не зобов'язаний посилатися на всі статті в інтернеті" і посилається "тільки на першоджерело".

17 грудня Рада призначила Шкарлета міністром освіти, незважаючи на рішення профільного комітету і протести представників освітянської та наукової спільноти"За" проголосувало 226 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Таке призначення спричинило мітинги студентів і представників університетів, а в партії "Голос" 24 грудня заявили, що під час голосування були випадки кнопкодавства.