Опозиційний блок: Ми скасуємо призови та мобілізації одразу після перемоги на парламентських виборах

Згідно з підписаним учора наказом, на службу можуть призвати осіб до 43 років, які закінчили військові кафедри, мають вищу освіту і первинне офіцерське звання
Фото: EPA

В Опозиційному блоці заявили, що вважають наказ міністра оборони Степана Полторака про призов на службу офіцерів запасу помилкою і свідченням того, що влада не має наміру виконувати Мінські угоди.

В Опозиційному блоці розкритикували повідомлення Міноборони про призов на службу офіцерів запасу та пообіцяли скасувати призов і мобілізацію після перемоги на парламентських виборах. Про це сказано в офіційній заяві, опублікованій на сайті партії.

"Опозиційний блок уважає помилковим і шкідливим наказ міністра оборони України Полторака про призов офіцерів запасу на військову службу. Це ще одне свідчення того, що влада не має наміру рухатися шляхом деескалації конфлікту на сході України і виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських угод. Рішенням примусово залучити до служби в армії офіцерів запасу влада, по суті, висмикує висококваліфікованих фахівців із вищою освітою з постійних місць роботи, із власного бізнесу. Куди повернуться ці люди через півтора року?" – цікавляться партійці.

Вони вважають, що цей призов не допоможе армії, але завдасть шкоди економіці країни.

"Тисячі сімей будуть кинуті напризволяще у нинішній і без того непростий час. Уже зараз очевидно, що призов офіцерів запасу не підвищить боєздатності української армії. Це безглузда непотрібна вигадка, яка заважає людям жити. Замість якісного посилення Збройних сил влада ризикує отримати черговий удар по економіці і, як наслідок, – чергове підвищення соціальної напруги в суспільстві", – заявили в політичній силі.

У партії вважають, що міністерство має відмовитися від цього заходу, і пообіцяли скасувати таке рішення в разі приходу до влади.

"Опозиційний блок закликає владу відмовитися від безглуздих призовів і мобілізацій. Українська армія має бути укомплектована кваліфікованими і високопрофесійними військовими кадрами, а набір до неї повинен здійснюватися виключно за контрактом. Ми скасуємо призови та мобілізації на законодавчому рівні відразу після перемоги на парламентських виборах. Опозиційний блок поверне мир та розвиток в Україну", – стверджують у повідомленні.

30 травня міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ про призов офіцерів запасу до Збройних сил України. Він пояснив, що на строкову офіцерську службу можуть призвати осіб віком до 43 років, які закінчили військові кафедри, мають вищу освіту і первинне офіцерське звання. Згідно з розпорядженням глави Міноборони, термін призову становитиме 18 місяців. Наказ буде надіслано в Міністерство юстиції, і після затвердження він набуде чинності, повідомив начальник головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Артур Артеменко.

Про те, що офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри, почнуть призивати в армію, у Генеральному штабі ЗСУ повідомили в січні. Очікували, що перший призов розпочнеться в лютому.

Глава Генштабу Віктор Муженко заявляв, що у 2017 році українців, які закінчили військові кафедри, будуть приймати на службу за контрактом. "Щороку такі офіцерські звання отримують 9–10 тисяч осіб. Це потужний ресурс, який має ефективно використовуватися", – сказав Муженко.