Парламент Словенії схвалив пропозицію уряду щодо визнання незалежності Палестини

Рішення про визнання Палестини незалежною державою підтримало 52 депутати парламенту Словенії
Фото: Državni zbor / Facebook (ілюстративне)

Парламент Словенії 4 червня проголосував за визнання незалежності Палестини, підтримавши відповідну пропозицію словенського уряду. Про це повідомила RTV Slovenija.

Зазначають, що рішення про визнання Палестини незалежною державою підтримало 52 депутати Національних зборів. Отже, Словенія стала 147-м членом ООН, який визнав Палестину.

"Сьогодні Словенія зробила важливий крок, і я рада бути частиною цієї історії. Я пишаюся урядом Республіки Словенія і парламентом, які ухвалили історичне рішення й визнали державу Палестина. Ми доводимо, що маленька країна може робити великі кроки", – написала в Х глава МЗС Словенії Таня Файон.

Словенія вірить, що лише рішення про створення двох держав може привести до міцного миру на Близькому Сході, наголосила Файон, її цитує Х словенського МЗС.

Контекст:

Створення двох незалежних держав – Ізраїлю й Палестини – на місці історичного регіону Палестина передбачає резолюція Генасамблеї ООН 1947 року. Однак цього плану не реалізували.

У 1988 році Палестина, яка частково перебуває під контролем Ізраїлю, оголосила про незалежність. На цей момент її визнало 139 зі 193 країн – членів ООН, зокрема Україна. Палестина має статус спостерігача в ООН, надання повноцінного членства можливе лише за рішенням Радбезу ООН, проте його блокують США.

22 травня Норвегія, Ірландія й Іспанія оголосили про визнання державності Палестини. Після цього Ізраїль відкликав послів із цих країн, а прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав це рішення "винагородою терору" після різанини, яку палестинські бойовики влаштували 7 жовтня 2023 року.

У Білому домі заявили, що Палестинську державу потрібно створити через прямі переговори з Ізраїлем, а не через одностороннє визнання.

Словенія стала 10-м членом ЄС, який офіційно визнав Палестинську державу (загалом у блок входить 27 держав).