Парубій заявив, що 7 лютого Рада розгляне зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України в Євросоюз і НАТО

Парубій закликав депутатів максимально мобілізуватися
Фото: rada.gov.ua

Для зміни Конституції України у зв'язку із закріпленням стратегічного курсу держави на вступ у Євросоюз і в НАТО буде потрібно 300 голосів народних депутатів, заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

У четвер, 7 лютого, Верховна Рада має розглянути законопроект про зміни до Конституції України у зв'язку із закріпленням стратегічного курсу держави на членство в Євросоюзі і НАТО, заявив на засіданні погоджувальної ради 4 лютого спікер парламенту Андрій Парубій, передає кореспондент "ГОРДОН".

"На четвер пропоную розглянути, на моє переконання, один з основних законопроектів – це внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і в НАТО. Хочу підкреслити: це буде останнє, третє, голосування, для якого потрібно буде 300 голосів", – сказав Парубій.

Він закликав депутатів максимально мобілізуватися.

"Буду пропонувати, щоб ми в четвер почали нашу роботу з внесення змін до Конституції щодо членства України в ЄС і в НАТО", – додав Парубій.

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

У грудні 2017 року президент України Петро Порошенко говорив, що в недалекому майбутньому в Україні відбудуться референдуми про вступ країни в НАТО і Європейський союз.

На початку серпня 2018-го президент заявив, що Верховна Рада зможе зібрати 300 голосів для внесення змін до Конституції та законодавчо встановити курс країни на Євросоюз і НАТО.

20 вересня Верховна Рада України внесла до порядку денного сесії і передала на розгляд Конституційного Суду України законопроект про закріплення в Конституції курсу України на членство в ЄС і НАТО. КСУ визнав документ конституційним.

22 листопада парламент ухвалив у першому читанні законопроект №9037 про зміни в Конституцію щодо стратегічного курсу країни на повноправне членство в ЄС і НАТО.