Перед нападом на Грузію Росія евакуювала дипломатів. Те саме відбувається з Україною – Саакашвілі

Саакашвілі не відкидає, що відбувається "імітація"
Фото: ЕРА
У 2008 році перед вторгненням Росії у Грузію відбувалися схожі події, як зараз в Україні. Про це заявив Михайло Саакашвілі, колишній президент цієї країни, котрий перебуває під вартою у Грузії, голова Виконкому реформ України, коментар якого розміщено на його сторінці у Facebook 18 січня.

"У 2008 році, за кілька днів до повномасштабного нападу 7 серпня, Росія евакуювала частину свого дипперсоналу з Тбілісі, майже все населення маленького містечка Цхінвалі – столиці Південної Осетії – та здійснила першу в історії масштабну кібератаку на наші сайти. Те саме зараз відбувається по відношенню до України", – ідеться в повідомленні.

Політик припускає, що "це може бути поки що імітацією для того, щоб перевірити реакцію США та Заходу, а може бути і початком агресії".

"У будь-якому разі нам треба всім бути напоготові. Поки що керівництво України діє дуже чітко, і американці теж перевершили всі мої очікування на позитивний бік. Банда, яка захопила владу у Грузії, сором'язливо ховається і максимально уникає висловлювання солідарності по відношенню до України, але українці повинні знати, що народ Грузії їх повністю підтримує і за них переживає", – заявив Саакашвілі.

17 січня The New York Times із посиланням на високопоставленого співробітника СБУ повідомило, що 5 січня з України до РФ вирушило автобусом 18 людей – переважно діти та дружини російських дипломатів. У наступні кілька днів виїхало ще приблизно 30 людей із Києва та консульства у Львові. Крім того, дипломатам у двох інших російських консульствах було наказано підготуватись до виїзду з України, зазначив співрозмовник.

Скорочення в посольстві РФ в Україні на тлі нарощування російських військ біля українського кордону може бути частково пропагандою, частково підготовкою до конфлікту, який насувається, або частково хитрощами, підкреслили чиновники в Києві та Вашингтоні.

Незадовго до цього, у ніч на 14 січня, хакери зламали низку українських урядових сайтів. Вони розмістили повідомлення з погрозами українською, російською та польською мовами й перекреслені зображення герба, прапора та мапи України, а також профілю свині. У текстах були помилки, зображення герба спотворено, а повідомлення польською написано так, ніби для його створення використали поганий перекладач, звернули увагу ЗМІ.

У Держспецзв'язку кажуть, що ця атака – найпотужніша за останні чотири роки. У МЗС України натякнули на російський слід. Зв'язок атак із Росією припускають також у Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури та інформаційної політики України. У причетності РФ до інциденту не сумнівається секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Його заступник Сергій Демедюк вважає, що кібератака може бути пов'язана зі спецслужбами Білорусі.

СБУ розслідує причетність спецслужб РФ до того, що сталося.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною.

Данілов повідомив 22 грудня, що в зоні 200 км від кордону країни перебуває 122 тис. російських військових.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, заявила, що США мають низку сценаріїв на випадок вторгнення РФ в Україну. У Кремлі 17 січня відповіли, що Москва також розглядає різні сценарії подальших дій.