Перемога Санду на виборах в Молдові означає поразку Путіна – Яценюк

Яценюк: Путін підтримував свого проросійського президента на суверенній землі Молдови
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

Президент Росії Володимир Путін підтримував на виборах проросійського кандидата – чинного президента країни Ігоря Додона, зазначив колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Перемогу проєвропейської Маї Санду він назвав перемогою всього народу Молдови.

Перемога проєвропейської кандидатки у президенти Молдови Маї Санду у другому турі виборів означає передусім поразку президента РФ Володимира Путіна. Таку думку під час дискусії на Київському безпековому форумі, який транслювали у YouTube, висловив колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що Санду здобула переконливу перемогу.

"Це перемога не лише Маї Санду, яка перемогла в цих дуже складних виборах. Це перемога всього народу Молдови, народів Євросоюзу і всього вільного світу. Хто програв? Це ім'я ми знаємо. І це не пан [чинний президент Молдови Ігор] Додон, а пан Путін, оскільки він підтримував свого проросійського президента на суверенній землі Молдови", – сказав експрем'єр.

Яценюк назвав результат виборів яскравою ознакою здорової демократії в Молдові.

"Без сумніву, новообраний президент Молдови і народ країни ще зіткнуться з численними викликами. І тут є чимало подібного між Україною та Молдовою: російські війська постійно перебувають на території Молдови, у Придністров'ї – так само, як у Криму, у Донецьку, Луганську. Росія намагається підірвати як територіальну цілісність, так і демократичні основи наших країн", – зауважив він.

Ексглава уряду згадав, що Санду засуджує анексію Криму й агресію Росії на Донбасі.

"Це ще одна ілюстрація наших спільних проблем. Для обох країн важливо мати щось на кшталт загального плану дій, спрямованого на те, щоб зробити наші країни процвітаючими", – резюмував Яценюк.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба говорив, що Києву буде легше співпрацювати із Санду, ніж із Додоном – 2016 року після обрання президентом Молдови той назвав окупований Крим фактично російським, а юридично – невизнаним.

Санду в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону говорила, що Додон – нерукоподатний і їздив протягом останніх чотирьох років із візитами тільки до Росії.

Санду 48 років. Вона працювала в мінекономіки Молдови, в офісі Світового банку в Кишиневі. У 2010–2012 роках була радницею виконавчого директора Світового банку, була міністеркою освіти Молдови і главою уряду. У 2016 році брала участь у виборах президента, вийшла до другого туру, але тоді переміг проросійський Додон.

15 листопада в Молдові відбувся другий тур президентських виборів, Санду здобула підтримку 57,72% виборців, Додон – 42,28%.