Підпис "Joe Biden" під петицією про відставку Татарова – це хакерська атака високого рівня – Держспецзв'язку

Атаку могли готувати кілька місяців
Фото: cip.gov.ua
Підпис "Joe Biden" під петицією про звільнення заступника глави Офісу президента України Олега Татарова – це спланована хакерська атака. Про це заявила Державна служба зі спецзв'язку і захисту інформації 25 червня.

Після голосування за петицію фахівці служби провели аудит за зверненням Офісу президента України. Вони встановили факт фіктивного голосування за допомогою викраденого ключа вдосконаленою електронного підпису. Ключ згенерував кваліфікований постачальник електронних довірчих послуг АТ КБ "ПриватБанк", пояснило відомство.

"Такі дії є цілеспрямованою хакерською атакою високого рівня складності", – зазначило Держспецзв'язку.

Працівники служби вважають, що атаку такого високого рівня можна здійснити завдяки компрометації особистого ключа та використання осіб, які мають доступ до генерування ключів. Також у службі вважають, що це могла бути "дороговартісна спрямована хакерська атака з кількамісячною підготовкою".

"Спеціалісти Держспецзв’язку невідкладно почали проведення масштабної операції, спрямованої на повну перевірку системи електронних довірчих послуг. Наразі досліджується система видачі ключів АТ КБ "ПриватБанк" на відповідність вимогам безпеки", – повідомити в держслужбі.

Таку перевірку влаштують для всіх кваліфікованих постачальників електронних довірчих послуг.

Контекст:

Під петицією про звільнення Татарова, яку зареєстрував на сайті ОП глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін, 17 червня з'явився підпис "Joe Biden". Шабунін вважає це свідченням того, що вся система державної кібербезпеки під загрозою.

Петицію про звільнення Татарова створили 26 березня. Зараз вона перейшла у статус "на розгляді", під нею підписалося майже 25,9 тис. осіб.

Татаров 2013 року обіймав посаду заступника керівника Головного слідчого управління МВС. Заступник глави ОПУ відомий своїми тодішніми коментарями подій, які відбувалися на Майдані. Зокрема, Татарову належать висловлювання про те, що один з активістів "Автомайдану" Дмитро Булатов перед своїм викраденням купив ноутбук на кошти "Автомайдану". ЗМІ називали Татарова "рупором" МВС під час Майдану.

У грудні 2020 року стало відомо, що Татаров фігурує у справі екснардепа, ексголови "Укрбуду" Максима Микитася: 1 грудня екснардепу і держексперту, який, за даними слідства, забезпечив видання висновку про мінімальну різницю між вартістю квартир на Печерську і на околиці міста, повідомили про підозру в хабарництві (слідство вважає, що експерт в обмін на паркомісце вартістю 250 тис. грн забезпечив для Микитася проведення недостовірної експертизи).

НАБУ вручило Татарову підозру за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) Кримінального кодексу. За даними НАБУ, Татаров, який раніше працював юристом в "Укрбуді", разом із Микитасем "дали хабар одному з керівників експертної установи".

Експерта заарештували з можливістю внесення 1 млн грн застави. Як сказав на засіданні суду прокурор, переговори про хабар міг вести Татаров.

Директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що у детективів є переписка заступника глави ОПУ з іншими фігурантами провадження. Татаров у відповідь вимагав спростувати недостовірну інформацію або публічно продемонструвати докази й заявив, що подає до суду на директора НАБУ.

Татаров заперечував свою причетність до злочину. Чиновник говорив, що "антиукраїнські сили" домагаються його відставки

Президент України Володимир Зеленський на запитання про Татарова заявив, що вважає його "професійною людиною".