Після арешту Дурова у Франції Telegram почав співпрацювати зі спецслужбами кількох країн – Le Figaro

Обвинувачений у пособництві кіберзлочинцям Дуров вийшов під заставу в розмірі €5 млн
Фото: durov / Instagram

Після затримання у Франції засновника Telegram Павла Дурова адміністрація месенджера почала відповідати на запити не лише французької влади, а й інших країн. Про це 20 вересня повідомило Le Figaro.

За даними видання, випущений під заставу €5 млн у Парижі Дуров обіцяв співпрацювати із правосуддям Франції й забезпечити виконання його вимог.

На цьому тлі запити на співпрацю в межах боротьби з кіберзлочинністю керівництву месенджера надійшли, зокрема, від США, Південної Кореї та Бельгії, ідеться у статті.

"Ця співпраця вже дала користь усім європейським країнам, які входять до Європейського агентства зі співробітництва органів юстиції", – заявило газеті інформоване джерело.

Про те, що Telegram почав змінювати стратегію і взаємодіє із французькою владою, відразу після затримання Дурова 12 вересня писала Liberation.

За даними газети, месенджер виконав запити Управління з питань неповнолітніх Національної поліції Франції в межах кількох кримінальних розслідувань і надав матеріали, які можуть ідентифікувати деяких підозрюваних. Зокрема, ідеться про справи, пов'язані з педофілією.

Контекст:

39-річного Дурова затримали ввечері 24 серпня в паризькому аеропорту "Ле Бурже", як повідомили у прокуратурі Франції, на підставі ордера у справі, яку 8 липня відкрив департамент боротьби з кіберзлочинами. Зараз справу ведуть щодо невстановлених осіб, яких підозрюють у співучасті в низці кіберзлочинів.

Правоохоронці тримали Дурова під вартою до 28 серпня. Того самого дня він вийшов на волю під заставу €5 млн, йому заборонили покидати Францію. Проти бізнесмена висунули обвинувачення за шістьма пунктами, серед них – відмова надати інформацію або документи на запити уповноважених органів для дозволеного законом прослуховування; співучасть у наданні доступу до Telegram користувачам, які поширюють порнографічний контент із неповнолітніми, продавцям наркотиків, шахраям; відмивання грошей.

ЗМІ зазначали, що головною причиною затримання Дурова є його відмова від модерації Telegram, який часто використовують злочинці, і відмова від співпраці з правоохоронними органами.