Після "мирних" ініціатив Орбана Зеленський розкритикував політиків, які вирішують свої питання, використовуючи інших

Зеленський прибув до Великобританії на саміт
Фото: ЕРА

Країнам Європи не варто звертати увагу на політиків, які, використовуючи інших, намагаються врегулювати свої питання. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 18 липня у Великобританії на засіданні саміту Європейської політичної спільноти, трансляцію вів YouTube-канал Офісу президента.

"Якщо хтось у Європі намагається вирішити свої питання за спиною інших, за кошт іншого. Якщо хтось хоче сприяти війні, обіцяти щось проти наших спільних інтересів за рахунок, скажімо, України або інших країн, то чому в такому випадку нам узагалі потрібно звертати увагу на таких людей?" – сказав Зеленський.

За його словами, "Європейський союз і НАТО можуть вирішувати питання без таких людей".

Президент України не називав прізвищ політиків, яких мав на увазі. Імовірно, ідеться про прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який без погодження з Україною і Євросоюзом, де Угорщина головує в Єврораді, їздив до країни-агресора Росії й обговорював з нелегітимним президентом цієї країни війну РФ проти України.

Контекст:

2 липня, на другий день після початку головування країни в Раді ЄС, Орбан приїжджав у Київ, під час візиту він запропонував Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав у Москву й зустрічався з Путіним. Він заявив, що Орбан прибув у Москву, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, попри тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

8 липня Орбан прибув у Китай і зустрівся там із главою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ та Україною".

12 липня Орбан повідомив у соцмережі Х про зустріч із колишнім президентом США Дональдом Трампом, який має намір брати участь у президентських виборах восени 2024 року, назвавши її "Місією миру 5.0". "Ми обговорили способи досягнення миру. Добра новина дня: він врегулює цю проблему", – написав Орбан. Як саме Трамп має намір вирішувати "проблему" російського вторгнення в Україну, прем'єр Угорщини не вказав.

15 липня Politico написало, що лідери Євросоюзу обмірковують бойкот саміту із закордонних справ у Будапешті через порушення правил зовнішньої політики Орбаном.

17 липня Європарламент офіційно засудив "мирний візит" Орбана в Росію.

Орбан за підсумками своєї поїздки в Україну, РФ і США надіслав Євросоюзу свій план, який він вважає "мирним".