Після візиту Блінкена до Києва підготування зустрічі Путіна із Зеленським припиниться – Безсмертний

Зеленський і Блінкен зустрічалися 6 травня
Фото: ЕРА
Після візиту до Києва державного секретаря США Ентоні Блінкена Кремль відмовиться від можливої зустрічі президента України Володимира Зеленського із президентом РФ Володимиром Путіним. Таку думку висловив 8 травня в ефірі телеканала "Еспресо" колишній представник України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний.

"Якби не оця не зовсім розумна ідея зустрічі із Путіним, яка прозвучала з вуст Зеленського, то, я думаю, [...]  візиту держсекретаря Блінкена не було б. Із моєї точки зору, це одне з питань, яке пояснював держсекретар Сполучених Штатів, що ця зустріч – безглузда, непотрібна і не призведе до мінімізації напруги, а навпаки, загострить ситуацію", – сказав він.

Політик зазначив, що знає "внутрішню кухню" у Кремлі, і спрогнозував подальші дії російської сторони.

"Візит [Блінкена] насправді зупинить будь-яку підготовку і навіть розмову про подібну зустріч. Хоча оці плутані відповіді президента й небажання назвати Росію окупантом, агресором, ворогом, свідчать про те, що у нього є колосальне бажання "подивитися в очі" Путіну", – пояснив Безсмертний.

Контекст:

Блінкен прибув до Києва 5 травня. Це був його перший візит в Україну як держсекретаря. 6 травня держсекретар США провів зустрічі із Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, представниками парламентських фракцій і спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим, Кулебою, предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм, а також представниками громадянського суспільства, бізнесу та антикорупційних органів.

20 квітня Зеленський запропонував Путіну зустрітися "в будь-якій точці Донбасу, де триває війна", для обговорення конфлікту. Путін за два дні запропонував зустрітися в Москві. Глава Кремля говорив, що готовий до переговорів про двосторонні відносини. Для "обговорення проблем Донбасу" керівництво України має зустрічатися з ватажками "ЛНР" і "ДНР", а "вже потім обговорювати їх із представниками третіх країн", заявляв він.

Представники української делегації у ТКГ вважають, що президенту України не варто їхати на переговори в Москву. До Києва запрошувати Путіна некоректно, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

В опублікованому 26 квітня інтерв'ю Financial Times Зеленський заявив, що готовий до зустрічі з Путіним, підкресливши, що його "турбує не місце проведення, а зміст зустрічі". Він доручив Єрмаку почати підготовку до зустрічі.

Єдина зустріч Путіна і Зеленського на найвищому рівні відбулася у грудні 2019 року в Парижі на саміті лідерів країн нормандського формату.