Питання не в тому, де раніше працював Мангул, а в тому, як він буде поводитися як керівник НАЗК – Віктор Таран

Таран: Потрібна політична воля
Фото: eidos.org.ua

Пріоритетним завданням для нового голови НАЗК Олександра Мангула є запуск автоматизованої системи перевірки декларацій, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог Віктор Таран.

Чи є новий голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Мангул незалежним, стане зрозуміло після того, як буде організовано перевірку декларацій високопосадовців, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог Віктор Таран.

"Питання не в тому, де раніше працював Мангул, а в тому, як він буде поводитися як керівник НАЗК. Буде він самостійним гравцем чи стане виконувати чужу волю. Показовим буде те, як він організує перевірку декларацій топ-посадовців. Якщо НАЗК буде однаково ставитися до всіх, значить, Мангул незалежний. Якщо ж будуть якісь перегини – значить, ні. Потрібно судити за вчинками", – підкреслив політолог.

Він зазначив, що пріоритетним завданням для Мангула є запуск автоматизованої системи перевірки декларацій.

"Якщо ми говоримо про підвищення ефективності роботи НАЗК, то це означає, що орган має змінити специфіку своєї роботи. Поки є ймовірність того, що деякі рішення НАЗК мають корупційний характер і не є доброчесними. Учора я розмовляв із новим головою НАЗК. Він почув наші аргументи щодо електронного декларування громадських активістів. Також він заявив, що пріоритетним завданням для нього є запуск автоматизованої системи перевірки декларацій. Станеться це чи ні – ми побачимо протягом квітня. Для цього потрібна політична воля", – заявив Таран.

НАЗК обрало Олександра Мангула головою на два роки замість Наталії Корчак, яка склала повноваження 28 березня.

Під час брифінгу Мангул заявив, що не є креатурою Адміністрації Президента.

Новий голова НАЗК народився в Запоріжжі, із 2000-го до 2013 року працював у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, також був головою Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області з 2015-го до 2018 року. Конкурсна комісія обрала його членом НАЗК у грудні 2017-го.

Кабінет Міністрів створив Національне агентство з питань запобігання корупції в березні 2015 року. Запуск НАЗК був однією з умов одержання Україною безвізового режиму з ЄС. Агентство, серед іншого, займається аналізом електронних декларацій про доходи державних службовців.