Політолог Магда: Когось здивує, якщо голова АМКУ Кириленко "несподівано" опиниться за кордоном, поки суддя ВАКС надто зайнятий?

14 серпня детективи НАБУ повідомили чиновника про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн
Фото: Павло Кириленко / Facebook

Одна з головних причин наступу окупантів на Донбасі – брак фортифікацій, і це персональна відповідальність нинішнього голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка, який протягом трьох років очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію. Про це заявив у своєму Facebook політолог Євген Магда.

"Мешканців Покровська екстрено евакуюють, адже зупинити стрімке наближення окупантів не вдається. Одна з головних причин – брак фортифікацій. І це персональна відповідальність нинішнього голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка, який протягом трьох років очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію. Проте винесення запобіжного заходу у справі про його незаконне збагачення постійно переносить ВАКС. Незалежний і неупереджений", – написав експерт.

Він додав, що саме Кириленко персонально відповідав за ситуацію в регіоні, бо зведення фортифікацій другої й третьої лінії – сфера відповідальності місцевої влади й уряду, а не військових.

"Тим більше в регіоні, де бойові дії тривали з 2014 року. Проте замість практичної роботи Павло Кириленко успішно обростав цінним майном: 21 об’єкт нерухомості та один автомобіль класу люкс. До слова, брат чиновника – офіцер спецслужб так званої "ДНР", і про це говорили ще до широкомасштабного вторгнення. Реалії сучасної України: один брат воює проти України, інший – розкрадає Україну, підриваючи її обороноздатність", – обурився Магда.

Політолог переконаний, що судовий процес над Кириленком мав би стати "принциповим і показовим".

"Адже його дії – це фактичне мародерство. Проте суддя ВАКС надто зайнятий і розглядає іншу справу, тож запобіжний захід Кириленку досі не обрали. Когось здивує, якщо Кириленко "несподівано" опиниться за кордоном? Чи зникне з поля зору правоохоронців? На жаль, зараз в Україні дивує хіба що справедливість", – заявив він.

Контекст:

14 серпня детективи НАБУ повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн і декларуванні недостовірної інформації чинного голову держоргану зі спеціальним статусом.

"Досудовим розслідуванням установлено, що у 2020–2023 роках вказана особа, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набула 21 об'єкт нерухомого майна й один люксовий автомобіль шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини", – ішлося в повідомленні.

У САП не назвали імені чиновника, але, як наголосили в Центрі протидії корупції в Telegram, ідеться про голову Антимонопольного комітету України Павла Кириленка.

Рада призначила Кириленка головою АМКУ у вересні минулого року. До цього, з липня 2019 року, він обіймав посаду голови Донецької ОВА.

САП і НАБУ відкрили стосовно Кириленка кримінальне провадження за статтями "незаконне збагачення" й "декларування недостовірної інформації" 22 березня 2024 року – наступного дня після виходу матеріалу "Схем" (проєкт "Радіо Свобода"), у якому журналісти виявили, що сім'я чиновника в період 2020–2023 років придбала нерухомість і автомобілі загальною ринковою вартістю понад 70 млн грн.

У розслідуванні йдеться про великий маєток і дві земельні ділянки під Києвом, 200 м&³2; офісної нерухомості у столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва й чотири апартаменти з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків і бабусю дружини. За даними "Схем", ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів сім'ї забракло б, щоб придбати все це майно.