Політолог: Порошенко втомився від війни й зареєстрував проєкт закону, який дозволяє нардепам і чиновникам вільно виїздити за кордон

Політолог вважає, що головна причина ініціативи Порошенка – "побутова"
Фото: depositphotos.com

Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко зареєстрував законопроєкт, який дозволяє депутатам, чиновникам, суддям і прокурорам вільно виїздити за кордон. Доктор політичних наук, доцент Київського національного університету Петро Олещук заявив у своїй колонці на сайті Realist, що одна з головних причин цієї ініціативи – бажання Порошенка і членів його фракції бачитися із сім'ями.

"Порошенко втомився від війни й зареєстрував проєкт закону, який дозволяє нардепам і чиновникам, суддям і прокурорам вільно виїздити за кордон. А вода біля пляжів Монако вже нагрілася до +27 °C. Ці два, на перший погляд, різні факти насправді взаємопов’язані. І ось чому. Порошенко завжди любив розкішне життя: вілли, Мальдіви, мерседеси. Завжди турбувався про депутатів: за його каденції депутатську недоторканість так і не було скасовано", – зазначив Олещук.

Експерт вважає, що Порошенко усвідомлює негативні наслідки своєї ініціативи.

"Навряд чи Порошенко не розумів, що під час війни, коли мільйони українців не можуть виїхати за кордон, дозволяти вільний виїзд для певних категорій – це національний скандал. Але скандал забудуть, а можливість подорожувати світом залишиться. Головна причина ініціативи Порошенка побутова: він хоче бачитися зі своїми військовозобов’язаними синами, які перед самим початком повномасштабного вторгнення втекли з України. Хоче бачитися зі своїми дітьми й решта фракції Петра Порошенка", – підкреслив політолог.

Олещук також зазначив, що пропозиція Порошенка має і практичний аспект: "Депутати й чиновники зможуть пересиджувати обстріли й відключення світла не у своїх домівках, а за кордоном. Там немає сирен, вибухів, а кондиціонери завжди працюють".

Контекст:

2 серпня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11460, ініціаторами цього документа були народні депутати від "Європейської солідарності" (Порошенко вказаний першим) і позафракційна депутатка Мар’яна Безугла.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту, серед запропонованих змін є можливість без обмежень виїжджати за кордон особам, які мають відтермінування від мобілізації, зокрема суддям й іншим чиновникам. Для цього їм потрібно буде надати відповідний документ, що підтверджує наявність відтермінування. Також передбачено розширення цього права на народних депутатів, депутатів Верховної Ради Криму й депутатів місцевих рад.

"Надати право безперешкодного виїзду за кордон за умови пред’явлення документа про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації особам, яким надано відстрочку, а також поширити це право на час здійснення їх повноважень на народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і депутатів місцевих рад за умови пред’явлення ними службового посвідчення", – ідеться в пояснювальній записці.