Політолог Загородній опублікував копії наказів про відрядження підлеглих голови "Укренерго" Кудрицького, які можуть фігурувати у справі "Юнайтед Енерджі"

11 січня НАБУ повідомило про завдання ПрАТ "НЕК "Укренерго" збитків
Фото: obozrevatel.com

Посадовці "Укренерго", які є ймовірними фігурантами кримінальної справи щодо "Юнайтед Енерджі", виїхали в закордонне відрядження під час розслідування й не повернулися в Україну, написав у своєму Facebook керівний партнер Національної антикризової групи, політичний експерт Тарас Загородній. Ідеться про вже колишніх директора з ринкових операцій "Укренерго" Микиту Вишневського та начальника департаменту адміністратора розрахунків "Укренерго" Дмитра Кондрашова.

Загородній опублікував копії наказів. Вишневський виїхав у Польщу 26 лютого 2023 року, Кондрашов – в Угорщину 15 липня 2022 року. Офіційна підстава – "службове відрядження". Причому Вишневський поїхав у відрядження вже під час розслідування з дозволу керівника "Укренерго" Володимира Кудрицького – він підписав наказ. З огляду на це, Загородній назвав запевняння "Укренерго" у співпраці зі слідством у цій справі "не надто правдоподібними".

"Чому Кудрицький, який узгоджував "відрядження", не зважив на ризик неповернення Вишневського? І якщо не винуватий, то чому не повертається в Україну? Або спеціально узгодив "відрядження в один кінець", щоб не наговорили зайвого слідству, оскільки сам у курсі, що вони скажуть і вкажуть на нього як на співучасника?" – написав Загородній.

На його думку, оскільки йдеться про стратегічне підприємство й завдання державі збитків на сотні мільйонів гривень, за відсутності фігурантів правоохоронці мають усі підстави "задати питання керівнику компанії "Укренерго".

Контекст:

11 січня НАБУ повідомило про завдання ПрАТ "НЕК "Укренерго" збитків. За даними слідства, у березні 2022 року державний оператор продав одному з найбільших трейдерів "Юнайтед Енерджі" електричної енергії на суму понад 716 млн грн, попри наявну заборгованість. За версією детективів, "Юнайтед Енерджі" перепродав її реальним учасникам ринку, а кошти вивів.

У справі підозрюваними є четверо осіб: імовірний організатор схеми, голова правління комерційного банку, який, як стверджує слідство, був гарантом оплати, а також директор приватної компанії й директор департаменту "Укренерго", який не зупинив продажу.

Того самого дня в "Укренерго" повідомили про "тісну співпрацю з НАБУ в цій справі" й запевнили, що надають слідству всю необхідну інформацію й намагатимуться в суді стягнути з компанії 1,1 млрд грн боргу.