Польща хоче підготувати військовий підрозділ з українців, які живуть у країні – Сікорський

У Польщі розглянули запит Києва щодо навчання українців призовного віку, зазначив Сікорський
Фото: EPA

Польща має намір підготувати військовий підрозділ з українців призовного віку, які живуть у країні. Про це 31 травня у Празі (Чехія) після неформальної зустрічі глав МЗС країн – членів НАТО повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, його цитує РАР.

Сікорський розповів, що в Польщі розглянули запит України щодо навчання й дійшли висновку, що "буде безпечніше й ефективніше підготувати український підрозділ з українців у Польщі, які підлягають призову в українську армію", і "це буде найефективнішим способом допомогти Україні".

Глава польського МЗС також висловив сподівання, що Україна й Польща підпишуть двосторонню угоду у сфері безпеки до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9–11 липня.

Контекст:

З початку року в Україні ввели кілька законодавчих змін щодо мобілізації, зокрема, чоловікам призовного віку заборонили отримувати закордонні паспорти за межами країни (за деякими винятками), а також перестали надавати консульські послуги чоловікам, котрі не оновили військово-облікових даних.

Після цього розпочалася дискусія про те, чи проситиме Україна інші країни депортувати українців. Низка європейських держав, наприклад Німеччина, заявила, що навіть без чинних документів українці зможуть користуватися тимчасовим захистом у країні, тоді як інші, зокрема Польща, припустили, що допоможуть Києву. Однак поки невідомо, як конкретно європейські держави допомагатимуть у поверненні громадян України.