Помпео: Треба дозволити українському керівництву змусити Путіна платити G

Помпео наголосив, що для перемоги є не лише воєнні інструменти
Фото: EPA

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону колишній держсекретар США, ексдиректор ЦРУ Майк Помпео відповів на запитання, коли, на його думку, закінчиться війна країни-агресора Росії проти України.

"Не знаю. Не скажу вам, коли. Точні строки складно передбачити. Тому я не робитиму цього. Я не беруся передбачати. Але я знаю, як закінчити війну. Треба дозволити українському керівництву змусити [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна платити [за рахунками]. Поки цього не відбудеться – немає шансів, що все закінчиться", – вважає Помпео.

Він зазначив, що в сучасному світі не можна відокремити воєнний шлях урегулювання війни від інших театрів конфліктів.

"У ці театри конфліктів завжди входить частина, яка має воєнний характер. Наприклад, авіація, флот і армія. Але тепер у нас з'явилися космос, кібербезпека, усі економічні важелі й інструменти. Є важливий дипломатичний простір, де ти намагаєшся знайти друзів і союзників, щоб допомогти досягти потрібних цілей. Тому коли ви кажете "перемогти їх у воєнний спосіб" – це надзавдання", – заявив Помпео.

За його словами, Україна об'єднує "всі інструменти і сили, які Захід може дати, щоб використовувати проти Росії".

"Ми зобов'язані це робити. Ми маємо поставитися до цього завдання серйозно, щоб уникнути ризику ескалації, але виявитися переможцем. Однак правда в тому, що ми вже запізнилися на два з половиною роки", – наголосив американський політик.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Після першого саміту миру у Швейцарії в червні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни. Він вважає, що другий саміт миру може "поставити крапку у війні".

За словами Зеленського, Україна підготувала план перемоги, який він презентує президенту США Джо Байдену під час зустрічі 26 вересня.

У квітні Путін заявляв, що РФ "готова до переговорів" за Стамбульськими домовленостями.