Порошенко обговорив із заступником держсекретаря США проблему звільнення українських моряків

Порошенко і Гейл провели зустріч у Києві
Фото: U.S. Embassy Kyiv / Facebook

Заступник держсекретаря США з політичних питань Девід Гейл запевнив українського президента Петра Порошенка, що Вашингтон підтримує Україну у протистоянні російській агресії.

Президент України Петро Порошенко та заступник державного секретаря США з політичних питань Девід Гейл 6 березня обговорили тему звільнення українських моряків, захоплених у полон росіянами. Про це повідомляє посольство США в Україні у Twitter.

"Американські та європейські партнери стоять з Україною проти російської агресії. Росія повинна повернути українські кораблі разом із моряками, а також звільнити всіх незаконно затриманих політв'язнів. Про це та багато іншого говорив заступник держсекретаря Гейл під час зустрічі з президентом Порошенком", – ідеться в повідомленні.

Гейл перебуває з візитом у Києві. 6 березня він зустрівся з членами українського уряду, а також із представниками громадянського суспільства.

Американський дипломат закликав Україну прискорити антикорупційну реформу і провести чесні вибори, "які свідчитимуть про волю українців, а не зовнішніх сил".

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили до лікарні слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Наразі всі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.