Порошенко пообіцяв, що аудит "Укроборонпрому" буде проведено до кінця цього року

Порошенко: Уряд і РНБО мають якнайшвидше почати підбір аудитора для "Укроборонпрому"
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко повідомив, що хотів би залучити до аудиту "Укроборонпрому" міжнародну компанію з бездоганною репутацією.

Аудит державного концерну "Укроборонпром" буде проведено до кінця поточного року. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю трьом українським телеканалам, яке транслював канал "Україна".

"Уряд і РНБО мають якнайшвидше почати підбір аудитора для "Укроборонпрому". Це має бути міжнародна компанія з репутацією та відповідним рівнем довіри. Це те, що ми планували заздалегідь, адже це один із критеріїв нашого руху до НАТО", – повідомив він.

За словами президента, тендерні процедури на відбір аудитора відбудуться протягом двох місяців.

"Скільки буде тривати аудит? Я можу точно заявити, що він завершиться цього року", – запевнив Порошенко.

Президент додав, що хотів би, щоб аудитором "Укроборонпрому" стала компанія "великої четвірки або великої п'ятірки", яка має бездоганну репутацію.

5 березня посол США Марі Йованович заявила, що влада України має профінансувати повний аудит "Укроборонпрому" та розсекретити державне оборонне замовлення в максимально можливому обсязі.

Її заява пролунала на тлі скандалу про корупцію і розкрадання в оборонній галузі, який вибухнув після виходу трьох частин розслідування журналістів програми "Наші гроші".

За даними журналістів, фігуранти схеми збагачувалися на постачанні контрабандних російських запчастин на українські військові заводи під час війни на Донбасі. Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь нинішній директор державного концерну "Укроборонпром", на той момент глава "Укрспецекспорту" Павло Букін, перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і його син Ігор.

У розслідуванні також ідеться, що через дії корупціонерів Україна ледь не зірвала у 2016 році контракт із ремонту літаків Ан-26 для Казахстану.

4 березня Порошенко звільнив Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО.

6 березня на засіданні РНБО Порошенко оголосив про початок процедури комплексного аудиту "Укроборонпрому".