"Постійний контакт". Зеленський поговорив із Трюдо про оборонну співпрацю й евакуацію українців із сектору Гази

Зеленський подякував Трюдо за підтримку формули миру
Фото: president.gov.ua (архів)

Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня поспілкувався телефоном із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Про це Зеленський повідомив у своєму Telegram.

"Підтримую постійний контакт із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Під час телефонної розмови обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час мого візиту до Канади. Зокрема, щодо розвитку нашої гідрогенерації й добудови музею Голодомору-геноциду. Обговорили продовження оборонної співпраці, глобальні безпекові виклики", – написав президент.

Він висловив вдячність прем'єру Канади за готовність допомогти в евакуації українців із сектору Гази.

"Також вдячний Канаді за підтримку формули миру. Запросив представника країни на наступну зустріч радників, яка відбудеться незабаром", – додав Зеленський.

Під час розмови були присутніми міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

Контекст:

Зеленський відвідував Канаду 21 вересня із дводенним візитом після робочої поїздки до США. Він провів переговори з Трюдо і разом із першою леді Оленою Зеленською зустрівся з генерал-губернатором Канади. Також глава Української держави виступив у парламенті Канади.

Трюдо в парламенті Канади оголосив про надання Україні приблизно $0,5 млрд протягом трьох років, а також повідомив, що Оттава скерує інструкторів для навчання українських пілотів та обслуговчого персоналу на F-16. Окрім того, Зеленський і Трюдо підписали оновлену угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

23 вересня Зеленський і Трюдо провели зустріч із керівниками канадського бізнесу. Президент заявив про зацікавленість у їхньому приході в Україну.

Канада послідовно підтримує Україну, з початку 2022 року вона виділила понад 8,9 млрд канадських доларів ($6,586 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу, зазначено на сайті уряду країни.