Познер: Тато мій, безсумнівно, працював на радянську розвідку

Познер: У батька була кличка Платон. Він працював на нашу розвідку, наскільки міг
Фото: EPA
В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону російський журналіст, телеведучий Володимир Познер розповів, що від'їзд зі США "якоюсь мірою" врятував його батька від арешту.

Російський журналіст, телеведучий Володимир Познер розповів в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що в його батька були тісні відносини з Комітетом держбезпеки СРСР.

"Нашу сім'ю курирував – це я потім дізнався – один великий КДБшний генерал. Набагато пізніше я дізнався, що тато мій, безперечно, працював на радянську розвідку. Звісно, за переконанням. Він не був кадровим, він жодних грошей за це не отримував. Але під час війни в Америці створили спеціальну організацію, метою якої було розшифрувати радянський код. Назву це мало "Венона". Це була абсолютно таємна річ. Так от там був мій батько", – сказав журналіст.

Познер висловив припущення, що у США його батька могли заарештувати.

"У нього була кличка Платон. Він працював на нашу розвідку, наскільки міг. Він обіймав дуже високу посаду в американській кінокомпанії Metro-Goldwyn-Mayer. Він мав дуже багато високопоставлених знайомих. Тож у нього багато інформації. Я думаю, те, що ми покинули Америку, якоюсь мірою його врятувало. Тому що, думаю, його заарештували б доволі скоро. Так що – так, у нього були зв'язки з КДБ", – додав телеведучий.

Познер: Крім КДБ, мене вербувало ще ЦРУ. Воно б могло про це розповісти. Читайте повну версію інтерв'ю

Журналіст розповідав, що сам він, після відмови співпрацювати з КДБ, був невиїзним майже 30 років.

Познер народився в Парижі 1934 року.

Після окупації Франції німецькими військами 1940 року його сім'я втекла до США. Із 1943 року, працюючи начальником радянського сектору відділу кіно Військового департаменту США, батько Познера почав співпрацювати з радянською розвідкою. 1952 року сім'я переїхала до СРСР.

Кар'єру журналіста Познер почав 1961 року. Найбільшої популярності набув як ведучий телемостів СРСР – США. У листопаді 2008 року на "Первом канале" Росії відбулася прем'єра його авторської передачі "Познер".

Відео: В гостях у Гордона / YouTube