Познер: Коли я відмовився співпрацювати з КДБ, мені сказали: "Ви нас ще запам'ятаєте". І я був невиїзним майже 30 років

За словами Познера, 1963 року він зустрічався зі співробітником КДБ СРСР на явковій квартирі
Фото: Познер Online / Facebook

В ефірі авторської програми засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона російський журналіст, телеведучий Володимир Познер розповів, що його, крім Комітету державної безпеки СРСР, намагалося завербувати Центральне розвідувальне управління США.

В ефірі авторської програми засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона російський журналіст, телеведучий Володимир Познер розповів про те, що майже 30 років був невиїзним із СРСР через відмову співпрацювати з Комітетом державної безпеки.

"По-моєму, 63-го року була зустріч на явковій квартирі, де якийсь гебіст сказав мені: "Володимире Володимировичу, а не хотіли б ви провести свою відпустку у Варні?" Я кажу: "Варна – це що таке?" – "Це чудовий курорт на Чорному морі, у Болгарії, там прекрасно, там пісок". Я сказав: "Я із задоволенням". – "Дуже добре. Домовилися. Але тільки ви поїдете як швейцарський громадянин". Я сказав: "Це як розуміти?" – "Ну як... Ми вас навчимо. Розумієте, там багато цікавих людей і зв'язки важливі можуть виникнути", – стверджує Познер.

Він зазначив, що його обурила пропозиція співробітника КДБ.

"І тут я просто розлютився. Я йому сказав: "Послухайте, на відміну від вас, у мене обличчя запам'ятовується. У мене дуже багато знайомих іноземців і родичів. Ось я йду вулицею Варни, а назустріч мені йде знайомий і каже: "Володю, що ти тут робиш?" А я йому кажу: "Та я не Володя. Я Вільгельм Телль, бл...дь!" І тут він каже: "Та як ви насмілюєтеся так розмовляти?!" А я кажу: "А як ви насмілюєтеся таке мені пропонувати?" І тоді він сказав: "Із вами ми закінчили знайомство. Більше зустрічатися не будемо. Але ви нас запам’ятаєте". І я був невиїзним майже 30 років", – сказав журналіст.

За його словами, його також намагалося завербувати Центральне розвідувальне управління США.

"І, крім КДБ, мене вербувало ще ЦРУ. Воно б могло про це розповісти. Було б цікаво. [Вони вербували] точно так само [як і КДБ]. Щоправда, робили це делікатніше, треба сказати", – підкреслив Познер.

Познер: Крім КДБ, мене вербувало ще ЦРУ. Воно б могло про це розповісти. Читайте повну версію інтерв'ю

Познер народився в Парижі 1934 року.

Після окупації Франції німецькими військами 1940 року його сім'я втекла до США. Із 1943 року, працюючи начальником радянського сектору відділу кіно Військового департаменту США, батько Познера почав співпрацювати з радянською розвідкою. 1952 року сім'я переїхала до СРСР.

Кар'єру журналіста Познер розпочав 1961 року. Найбільшу популярність здобув як ведучий телемостів СРСР – США.

У листопаді 2008 року на "Первом канале" Росії відбулася прем'єра його авторської передачі "Познер".

Відео: В гостях у Гордона / YouTube