Представник Держдепу США Сайзек розповів, які гібридні дії Росії можуть змусити Альянс застосувати 5-ту статтю

НАТО може по-різному реагувати на гібридні дії РФ, зазначив Сайзек
Фото: ЕРА

В інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман представник Державного департаменту США Деніель Сайзек відповів на запитання, які гібридні дії країни-агресора Росії можуть змусити НАТО вступити у протистояння з РФ.

Мова про це зайшла під час обговорення саміту НАТО у Вашингтоні й ухваленої на саміті декларації Альянсу.

"У декларації НАТО йдеться, що агресивні гібридні дії Росії можуть змусити Альянс застосувати 5-ту статтю. [...] Що може змусити НАТО застосувати 5-ту статтю?" – запитала Бацман.

Сайзек відповів, що "гібридна війна" відрізняється від повномасштабної війни.

"Наприклад, це кібератаки. Це можуть бути теракти або саботаж у Європі й у США, припустімо, проти промисловості тощо. Це можуть бути атаки на інфраструктуру, але – не пряма воєнна дія. І коли йдеться про 5-ту статтю НАТО, це означає, що НАТО має різні можливості відповісти на це. Це не означає війну як відповідь", – наголосив він.

Американський дипломат зазначив, що є різні варіанти вжити заходів для підтримки держави – члена НАТО, яка зазнала гібридної атаки.

"Є різні можливості, але зрештою НАТО базується на принципах стримування, щоб запобігти війні та стримати агресію, – насамперед тому, що це оборонний альянс", – сказав Сайзек.

Контекст:

Ст. 5 Вашингтонського договору свідчить, що якщо одна держава – член НАТО стає жертвою збройного нападу, решта держав – членів Альянсу вважатимуть це нападом на всі країни НАТО і відреагують на нього.