Прем'єр Швеції про передавання винищувачів Україні: Ми не відкидаємо. Потрібно створити міжнародну коаліцію

Крістерссон прибув із візитом в Україну 15 лютого
Скріншот: Володимир Зеленський / Facebook
Швеція не відкидає передавання Україні бойових літаків.

Про це 15 лютого в Києві на спільній пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Відеозапис заходу опублікували у Facebook Офісу президента.

"Щодо винищувачів… Коли ми зустрічалися у Брюсселі [на спеціальному засіданні Європейської ради], Швеція сказала те саме, що й багато інших країн: "Ми не відкидаємо. Не час таке відкидати", – зазначив Крістерссон. – Але потрібно водночас визнати, що є міжнародна коаліція, яку потрібно створити, і вона робитиме певні кроки. Ми абсолютно розуміємо, що для України це не має розтягуватися в часі. Але також є національні роздуми, коли країни думають, як вони захищатимуть себе, від цього залежить постачання. Тому процес цей триває".

Крістерссон, прем'єр Швеції, яка головує в Раді ЄС, прибув із візитом до Києва 15 лютого. 18 січня він заявляв про пріоритетність підтримки України для країн Європейського союзу.

Контекст:

20 січня Зеленський звернувся до учасників восьмого "Рамштайну" із закликом дати Україні винищувачі F-16 і далекобійні ракети. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23 січня заявив, що питання передавання Україні бойових літаків "зрушило з мертвої точки".

Зеленський, виступаючи перед британським парламентом 8 лютого, висловив надію щодо створення коаліції, яка надасть Україні бойові літаки.

На пресконференції у Брюсселі 9 лютого Зеленський розповів, що "почув від лідерів деяких держав у Європі" про готовність надавати Україні необхідну зброю, "зокрема літаки".

Глава Міноборони Олексій Резніков повідомив у лютому, що Україна веде переговори із західними партнерами щодо пошуку платформи для надання їй тактичної авіації, зокрема шведських винищувачів Gripen.