Прем'єр Грузії відреагував на звільнення в.о. посла України

Кобахідзе заявив, що Харишина призивають на військову службу
Фото: საქართველოს მთავრობა / Facebook

Прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе 9 вересня прокоментував рішення нового міністра закордонних справ України Андрія Сибіги, який відкликав тимчасового повіреного в Грузії Михайла Харишина. Пресконференцію глави грузинського уряду транслювали у Facebook.

За його словами, у відкликанні Харишина немає політики. Його нібито прибрали через "неадекватні" закупівлі для посольства у воєнний час.

"Це пов'язано з покупкою представником конкретного посольства предметів домашнього вжитку, які він не мав купувати в умовах війни, на думку української влади. Ідеться про пральні машини", – сказав прем'єр, припустивши, що дипломата хочуть мобілізувати.

Контекст:

8 вересня Сибіга на нараді з українськими послами й генеральними консулами повідомив про припинення довгострокового відрядження Харишина через "повне нерозуміння ним реалій дипломатії держави, що воює".

Харишин очолив представництво України в Грузії після того, як президент Володимир Зеленський відкликав у березні 2022 року посла Ігоря Долгова, заявивши, що той "даремно витрачає час і працює тільки на те, щоб залишатися при посаді".