Президент Литви закликав Україну перестати купувати електроенергію БілАЕС

Науседа зазначив, що дедалі вища крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не тільки Литви, але й України
Фото: EPA
Росія намагається використовувати Білоруську АЕС, у будівництві якої вона бере участь, для розширення свого впливу, заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Президент Литви Гітанас Науседа 19 березня під час виступу у Верховній Раді закликав Україну не купувати електроенергії Білоруської атомної електростанції, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Будівельник [білоруської] електростанції – Росія – не лише піддала ризику здоров'я жителів регіону, але й намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу", – заявив він.

Президент Литви підкреслив, що дедалі вища крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не тільки Литви, але й України.

"Сьогодні хочу прилюдно попросити владу і український народ підтримати позицію щодо Білоруської атомної електростанції і не купувати електроенергії, виробленої в Островці", – закликав Науседа.

17 березня Науседа прилетів в Україну з робочим візитом. 19 березня він виступив у Верховній Раді, частина його промови була українською мовою. Під час виступу Науседа висловився на підтримку суверенітету України, а також заявив про необхідність продовжувати санкції проти РФ доти, доки вона не покине незаконно окупованих територій України.

Будівництво АЕС в Білорусі проводять за російським проєктом, повідомляло російське агентство ТАСС. БелАЕС складатиметься із двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Генпідрядником є "Атомстройэкспорт" (є частиною "Росатома"). 3 листопада 2020 року перший енергоблок БелАЕС додали до об'єднаної енергосистеми країни. Введення в експлуатацію другого енергоблоку заплановано на 2022 рік.

Із 3 січня 2021 року Україна поновила закупівлю електроенергії в Білорусі з АЕС в місті Островець. Починаючи із середини січня компанія "Дніпросталь-Енерго" українського бізнесмена Віктора Пінчука розпочала постачання електроенергії в Україні з Білоруської АЕС.

Європарламент у лютому ухвалив резолюцію, що вимагає зупинити запуск Білоруської АЕС в Островці через побоювання, пов'язані з її безпечністю.