При Міноборони України запускають Офіс підтримки змін. Названо першу реформу, яку він підтримав

Про створення офісу Міноборони інформувало 11 квітня
Фото: Міністерство оборони України / Facebook
При Міністерстві оборони України розпочинає роботу Офіс підтримки змін, повідомила 25 квітня у Facebook його голова Юлія Марушевська.

Про створення такого офісу Міноборони інформувало 11 квітня.

"Запускаємо Офіс підтримки змін при Міністерстві оборони України. Це дорадчий орган, який має стати платформою для трансформацій у Міністерстві оборони. [...] Нашою ключовою задачею буде прискорення реформ та адвокація змін у сфері оборони", – написала сьогодні Марушевська.

Вона зазначила, що все відразу на високому рівні охопити неможливо, тому поступово запускатимуть напрями "зі сформованим баченням і потужними командами".

"Перша реформа, яку підтримає офіс, – це реформа державних закупівель. Наразі фокус буде на нелетальній номенклатурі (те, що в народі називають "тилові закупівлі"). Цю проєктну команду очолить Арсен Жумаділов. Після 24 лютого [2022 року] Арсен долучився до війська і зсередини розуміє проблематику", – пояснила Марушевська.

За її словами, "команда Арсена надаватиме експертну підтримку для ефективної реалізації реформи".

Жумаділов підтвердив у Facebook, що допоможе новому офісу при Міноборони.

"Робота нашої проєктної команди з реформи державних закупівель Міноборони фокусуватиметься на запуску окремої професійної інституції, яка займатиметься впровадженням якісних і системних змін у сфері державних закупівель задля забезпечення безперервності, стійкості та керованості системи постачання для потреб ЗСУ", – написав він.

Контекст:

На початку січня спалахнув скандал, пов'язаний із держзакупівлями в Міноборони України. 21 січня видання ZN.UA повідомило, що відповідно до угоди від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців двічі-тричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони також опублікувало свою позицію. У відомстві вважають, що інформація про закупівлю розповсюджується "з ознаками умисних маніпуляцій" і вводить в оману. Пізніше у Міноборони заявили, що сталася "звичайна технічна помилка". Міністр оборони Олексій Резніков додав, що документа, опублікованого у ЗМІ, "ще не існує" і "жодної копійки по ньому не витрачено".

Резніков після скандалу навколо закупівель Міноборони пообіцяв, що українське оборонне відомство поверне громадський контроль над частиною закупівель, і анонсував перезавантаження антикорупційного управління Міноборони.

Верховна Рада 24 лютого ухвалила закон про введення прозорості в оборонних закупівлях.

З 23 квітня в системі Prozorro стало доступним відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі.