Примирення України та Польщі відбулося і зруйнувати його неможливо – В'ятрович

В'ятрович про україно-польські відносини: Ми висловили взаємні вибачення за формулою "прощаємо і просимо вибачення"
Фото: uacrisis.org

Україна не повинна в односторонньому порядку вибачатися за трагічні події, які відбулися між Україною та Польщею під час Другої світової війни, вважає директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Зруйнувати добрі відносини між Україною та Польщею неможливо. Про це заявив директор Українського інституту національної пам'яті Воладимир В'ятрович в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Те, що ми спостерігаємо – це спроби деяких політиків у Польщі отримати дешеві дивіденди, навіть на шкоду відносинам між нашими країнами, та й узагалі стабільності самої Польщі. Це рецидив минулого, який ми скоро забудемо. Упевнений, що примирення України та Польщі відбулося і зруйнувати його неможливо", – сказав В'ятрович.

"Але це не означає, що ми повинні знову прогинатися і односторонньо вибачатися за те, що сталося між нашими народами в тій війні (Другій світовій війні."ГОРДОН"). Ми висловили взаємні вибачення за формулою "прощаємо і просимо вибачення", були побудовані пам'ятники, зроблені звернення. Але ми 25 років торгували власною історією на догоду тимчасовим політичним дивідендам або низькій ціні на газ, і сусіди просто поки не звикли, що часи безпринципності України залишилися в минулому", – заявив він.

Ставлення українських і польських істориків до трагічних подій 1943–1944 років, відомих як Волинська трагедія, відрізняється. Українські вчені вважають, що етнічні чистки були обопільними, а також уважають, що дані польської сторони про кількість жертв завищені. Поляки вважають, що в трагедії винна українська сторона, зокрема – Українська повстанська армія (УПА).