Проведення другого саміту миру не залежить від виконання плану перемоги – Зеленський

Зеленський: Ми готуємо саміт у будь-якому випадку
Фото: president.gov.ua

Підготовка до другого саміту миру триває незалежно від виконання пунктів плану перемоги. Про це президент України Володимир Зеленський заявив на пресконференції у Брюсселі 17 жовтня, трансляцію вели в YouTube Офісу президента. 

"Ні. Це не так. Ми готуємо саміт у будь-якому випадку", – сказав Зеленський, коли його запитали, чи означають його ж слова, що план перемоги є містком до другого саміту миру, що без виконання пунктів цього плану, зокрема запрошення України до НАТО, саміт не відбудеться. 

Усі партнери України хочуть, щоб на другому саміті миру, окрім підготовленого щодо формули миру документа, була країна-агресор Росія.  

"На мою думку, Україна має бути там сильною. Але що буде, якщо не дадуть [підтримки плану і запрошення в НАТО]? Ми все одно будемо боротися й відстоювати свої інтереси і свої права, але при цьому ми все одно будемо готувати другий саміт. Це різні речі. Просто наші позиції на другому саміті, коли там буде все підготовлено й будуть представники Росії, – наші позиції будуть, я вважаю, набагато слабшими", – додав Зеленський. 

Контекст:

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку відбувся з 15-го до 16 червня, у ньому взяло участь понад 90 держав, Росії туди не запрошували. На саміті розглядали три з 10 пунктів формули миру. ЗМІ писали, що Україна хоче провести другий саміт миру до виборів у США, які заплановано на 5 листопада. В Офісі президента повідомили 8 жовтня, що в листопаді саміт ще не відбудеться. Наступного дня посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Київ сподівається провести другий саміт миру до кінця року й хоче, щоб на ньому була РФ. 

Росія заявляла про відмову від участі в другому саміті. Китай і Бразилія влітку виступили з альтернативним "мирним планом", який, зокрема, передбачає припинення вогню. План дістав підтримку Швейцарії, але Зеленський називав його деструктивним. У МЗС України пояснювали, що такі "мирні ініціативи" лише створюють ілюзію діалогу, тоді як агресор продовжує свої злочинні дії". Україна наполягає на реалізації своєї формули миру, три з 10 пунктів якої обговорили на першому саміті.

Зеленський наприкінці вересня – у першій половині жовтня презентував план перемоги України західним союзникам і у Верховній Раді. Він складається з п'яти пунктів, які стосуються: запрошення України в НАТО вже зараз, надання Україні військової допомоги й перенесення війни на територію Росії, розміщення на території України неядерного стратегічного пакету стримування, розвитку економічного потенціалу України, зокрема у сфері корисних копалин, використання воєнного досвіду України в повоєнний період. Також у плані є три таємні доповнення. 

Генсек НАТО Марк Рютте заявив 16 жовтня, що в Альянсі взяли до уваги цей план і будуть його обговорювати.