Путін прикривається НАТО, щоб виправдати свої збройні напади – Волкер

Путін напав на країни, які не приєдналися до НАТО, зазначив Волкер
Скріншот: OBSSF / Х

Можливість розширення НАТО не могла бути причиною повномасштабного нападу країни-агресора РФ на Україну. Про це 15 червня в Одесі під час виступу на Black Sea Security Forum 2024, ініційованого нардепом від "Європейської солідарності" і президентом комітету ПАРЄ з міграції та біженців Олексієм Гончаренком, заявив спецпредставник Держдепу США з питань України (2017–2019 роки) Курт Волкер.

Відеозапис його промови опубліковано в Telegram Гончаренка.

Волкер прокоментував російський наратив, згідно з яким нібито розширення Альянсу призвело до нападу нелегітимного російського президента Володимира Путіна на Україну.

"Докази свідчать про протилежне. Путін напав на країни, які не приєдналися до НАТО, насамперед на Грузію й Україну, а також окуповану частину Молдови, і не атакував країни, які є членами НАТО", – наголосив Волкер.

За його словами, ідея про те, що мати кордони з НАТО є чимось новим чи загрозливим для Росії, – також неправда.

"Вони мали кордони з НАТО в Норвегії, включно з морським простором в Арктиці з моменту заснування НАТО. Те саме і з Чорним морем і Туреччиною, те саме і з Беринговим морем, США і Канадою", – зазначив Волкер.

Він указав, що так Путін просто намагається "заплутати західні суспільства й виправдати свої збройні напади".

Контекст:

Путін 14 червня озвучив "реальну мирну пропозицію", у разі виконання умов якої Росія нібито згодна припинити вогонь і розпочати переговори з Україною, обіцяючи в підсумку нібито не "заморожування конфлікту", а його "остаточне завершення". Згідно із пропозицією Путіна, Україна має вивести війська з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, повністю віддавши регіони Путіну й погодившись із їхнім статусом нібито російських територій. Окрім того, Україна має визнати окупацію Криму, відмовитися від вступу в НАТО й гарантувати захист прав російськомовного населення. Водночас Захід має зняти з РФ санкції.

За словами президента України Володимира Зеленського, заяви Путіна спрямовані на відродження нацизму. У Пентагоні заявили, що Путін не в тому становищі, щоб диктувати Україні, що вона має робити для досягнення миру.

У НАТО зазначили, що це не Україна має виводити війська, а Росія – свої війська з окупованої української території.