Путін не в тому становищі, щоб диктувати Україні, що вона має робити для досягнення миру – глава Пентагону

Путін може закінчити війну проти України будь-якої миті, зазначив Остін (на фото)
Фото: nato.int

Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін незаконно окупував суверенну українську територію, і він не в тому становищі, щоб диктувати Україні, що вона має робити для досягнення миру. Про це 14 червня на пресконференції у Брюсселі за підсумками другого дня зустрічі міністрів оборони країн – членів НАТО заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі міноборони США.

Остін прокоментував так звані мирні пропозиції, які 14 червня сформулював Путін для "остаточного завершення" війни РФ проти України.

"Ми не хочемо бачити, як лідер однієї країни прокидається одного разу й вирішує, що він хоче стерти кордони й анексувати територію свого сусіда, – це не той світ, у якому хоче жити кожен із нас. Тому я думаю, що він не в змозі диктувати Україні, що вона має робити", – наголосив глава Пентагону.

Як вказав Остін, Путін може закінчити війну проти України будь-якої миті.

"Він розпочав цю війну без жодних провокацій. Він програв, у нього є сотні тисяч поранених і вбитих у цьому несправедливому й неспровокованому вторгненні. Він може закінчити це сьогодні, якщо він вирішить це зробити, і ми закликаємо його зробити це й покинути суверенну територію України", – додав американський міністр оборони.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, включно із Кримом. За словами президента України Володимира Зеленського, не може бути жодного миру внаслідок територіальних компромісів.

Путін 14 червня озвучив "реальну мирну пропозицію", за виконання умов якої Росія нібито згодна припинити вогонь і розпочати переговори з Україною, обіцяючи в підсумку нібито не "заморожування конфлікту", а його "остаточне завершення". Згідно із пропозицією Путіна, Україна має вивести війська з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, повністю віддавши регіони Путіну й погодившись із їхнім статусом нібито російських територій. Окрім того, Україна має визнати окупацію Криму, відмовитися від вступу в НАТО й гарантувати захист прав російськомовного населення. Водночас Захід має зняти з РФ санкції.

Заяви Путіна прозвучали перед початком саміту миру у Швейцарії (15–16 червня), де обговорюватимуть українську формулу миру, яка, зокрема, передбачає потребу виведення російських військ із тимчасово окупованих територій України. Росії не запросили на саміт.

Путін, як заявляв президент України Володимир Зеленський, хоче зірвати саміт миру. Він бреше, коли говорить про переговори щодо миру, наголошував президент України. За словами Зеленського, такі диктатори, як Путін, "не брешуть тільки тоді, коли мовчать".