Рада підтримала один із "судових" законопроєктів Зеленського

За законопроєкт №5068 проголосувало в першому читанні 245 нардепів
Фото: rada.gov.ua
Верховна Рада на засіданні 19 травня ухвалила в першому читанні й за основу проєкт закону №5068 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя".

Як передає кореспондент видання "ГОРДОН", за проголосувало 245 парламентаріїв.

Профільний комітет Верховної Ради – із питань правової політики – рекомендував ухвалити цей законопроєкт за основу, розповів перед голосуванням нардеп від "Слуги народу", голова комітету Андрій Костін.

Законопроєкт передбачає створення Етичної ради, трьох членів якої має номінувати Рада суддів України з-поміж чинних суддів або суддів у відставці, а ще трьох – міжнародні та іноземні організації, які надають Україні допомогу в судовій реформі та боротьбі з корупцією. Строк повноважень члена Етичної ради – шість років.

Контекст:

Пакет "судових" законопроєктів президент України Володимир Зеленський подав у Раду 15 лютого.

Окрім проєкту №5068, подали законопроєкт №5067 "Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду в якості суду першої інстанції" і №5069 "Про внесення змін до ст. 188&³3;&³2; Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя".

5 травня Венеційська комісія оприлюднила терміновий висновок щодо проєкту закону №5068. Експерти комісії вітали обґрунтування законопроєкту, але зазначили, що він є "неповним заходом", не передбачає всеосяжної участі міжнародних експертів у процесі добору та перевірки на добропорядність членів ВРП. У Венеційській комісії підкреслили, що не суддів, а незалежних експертів, номінованих міжнародними партнерами, потрібно наділити вирішальною роллю в роботі Етичної ради.