Рада повернула в законодавство норму про виплати лікарняних, які могли припинити із 30 червня

Лікарняні українцям і далі виплачуватимуть
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr
Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 квітня підтримала законопроєкт №5187 "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту в разі настання тимчасової непрацездатності)". Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За проголосувало 304 нардепи за мінімально необхідних 226 голосів.

У пояснювальній записці зазначено, що 31 грудня 2020 року набув чинності закон "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я". Однак із його ухваленням було внесено зміни в закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", згідно з якими з переліку страхових випадків прибрали основний страховий випадок, щодо якого проводить виплати Фонд соцстрахування, – "тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві".

Закон, який ухвалили нардепи 13 квітня, вносить зміни в закон про соцстрахування, що повертають право громадян одержувати страхові виплати через тимчасову непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.

У записці йдеться, що без внесення змін до ст. 22 закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" із 30 червня допомогу за такими страховими випадками могло не одержати 2,5 млн осіб.

Закон набуде чинності наступного дня після публікації, його вводять у дію із 30 червня 2021 року.

Контекст:

3 грудня 2020 року Верховна Рада підтримала закон про реабілітацію. 28 грудня президент його підписав, а 31 грудня закон набув чинності. Як зазначили в Офісі президента, документ вводить функціонування сучасної системи реабілітації у сфері охорони здоров'я (health-related rehabilitation), тобто надання якісної реабілітаційної допомоги в закладах охорони здоров'я із самого початку захворювання або травми.

Низка ЗМІ писала, що в законі про реабілітацію є помилка, яка призведе до того, що українцям із 30 червня перестануть виплачувати лікарняні.

У коментарі виданню "ГОРДОН" народна депутатка від "Слуги народу", заступниця голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Оксана Дмитрієва заявляла, що закон про реабілітацію не скасовує права громадян на лікарняні, а технічну помилку мають намір виправити ухваленням законопроєкту №5187.