Рада ухвалила закон, який регулює питання прибутку для підприємств в оборонних закупівлях – нардеп

Документ підтримало 259 парламентарів
Фото: Верховна Рада України / Facebook

Верховна Рада України 22 лютого ухвалила в цілому законопроєкт №10454 про вдосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану. Про це народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Telegram.

У підсумковому голосуванні документ підтримало 259 народних депутатів.

Закон, згідно з текстом документа, набуває чинності наступного дня після опублікування, а Кабінет Міністрів України протягом місяця після набуття чинності закону має забезпечити ухвалення необхідних для реалізації закону нормативно-правових актів.

Ухвалений законопроєкт унормовує рівень прибутку під час придбання товарів, робіт і послуг оборонного призначення, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони під час дії правового режиму воєнного стану, що здійснюють за неконкурентною процедурою закупівель, зазначає "Інтерфакс-Україна". Установлене обмеження прибутку діє щодо всіх держконтрактів з оборонних закупівель, які укладено за неконкурентною процедурою закупівель або без проведення закупівель, визначених законодавством, і/або які виконували (виконують) під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, запровадженого указом президента України 24 лютого 2022 року і продовженого до 13 травня 2024 року.

"Держаудитслужба на підставі постанови уряду №335 від 20 березня 2022 року трактувала прибуток у складі ціни оборонних закупівель як збиток держбюджету. Це тлумачення було покладено в основу актів ревізії ДАСУ держзамовників у сфері оборони й викликало різко негативну реакцію бізнесу", – зазначає агентство.

Міністерство оборони оскаржило в суді підхід Держаудитслужби до перевірки, а глава відомства заявив, що аудитори скористалися "формальною можливістю знайти зачіпку в одній із постанов уряду".

11 липня 2023 року Кабмін своєю постановою вніс корективи в ситуацію з урахуванням прибутку в оборонних закупівлях, проте лише для контрактів, укладених після набуття ним чинності.

"Ситуація, що склалася, потребує ретроспективного врегулювання з метою унеможливлення негативних наслідків у секторі національної безпеки й оборони України", – ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту №10454.

Контекст:

У Міністерстві економіки України пояснили 2 лютого з посиланням на першу віцепрем'єр-міністерку України – міністерку економіки Юлію Свириденко, що ухвалення законопроєкту "назавжди вирішить проблему із трактуванням норм щодо прибутку підприємств ОПК на користь бізнесу". Його планують розглянути "в найкоротші терміни".

"Розвиток українського ОПК, підприємств, які працюють на безпеку й оборону, – гарантія забезпечення обороноздатності нашої держави і драйвер зростання економіки країни. Оборонний сектор вже забезпечив плюс 3,6% до ВВП країни, але його можливості значно більші. Тому ми докладаємо й будемо докладати максимум зусиль, щоб забезпечити виробникам сприятливі умови для роботи й розвитку", – наголосила Свириденко.