Рада виключила Савченко з комітету з нацбезпеки

До голосування за виключення Савченко з комітету присутній у Раді генпрокурор Юрій Луценко заявив, що нардеп планувала провести теракт
Фото: rada.gov.ua

За виключення позафракційного нардепа Надії Савченко з комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони проголосував 261 нардеп.

Верховна Рада виключила позафракційного нардепа Надію Савченко з парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

За проект постанови №5543, який подали в Раду ще в грудні 2016 року, проголосував 261 нардеп, проти – 13.

У пояснювальній записці вказано, що вона зустрічалася з ватажками бойовиків Ігорем Плотницьким та Олександром Захарченком. Ініціатори проекту постанови зазначили, що такі дії виходять за межі її повноважень як народного депутата України, члена комітету з питань нацбезпеки і оборони та не відповідають вимогам чинного законодавства України.

"Під час зазначених та можливих майбутніх зустрічей із представниками незаконно створених організацій, які потенційно можуть бути пов'язані з Федеральною службою безпеки Російської Федерації, народний депутат України Савченко Н.В. могла та/або може повідомити їм таємну інформацію, якою вона володіє", – ідеться в записці.

До голосування за виключення Савченко з комітету присутній у Раді генпрокурор Юрій Луценко заявив, що нардеп планувала провести терористичний акт у будівлі українського парламенту. Він повідомив, що внесе подання на притягнення її до кримінальної відповідальності.

12 березня генпрокурор заявив, що Савченко виїхала з країни після того, як дізналася, що її викликають на допит у Службу безпеки України.

Сестра нардепа Віра Савченко розповіла, що Надія за тиждень повідомила парламент про своє відрядження за кордон. Водночас прес-секретар спікера Верховної Ради Андрія Парубія зазначив, що голова парламенту не підписував розпорядження про закордонне відрядження Савченко.

Народний депутат від "Народного фронту" Андрій Тетерук припустив, що Савченко втекла до Росії, але вона опублікувала фото зі Страсбурга.

Увечері 14 березня Савченко повернулася в Україну, а 15 березня прийшла на допит у СБУ.

Її викликали у СБУ у справі глави "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана, якого затримали 8 березня в контрольному пункті "Майорське" в Донецькій області за нелегальне перевезення великої партії зброї, захованої в меблях, на підконтрольну Києву територію.

9 березня йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу і заарештували на 60 діб без права виходу під заставу. Захист оскаржив це рішення.

За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.