Рада звільнила Авакова з посади міністра внутрішніх справ

Сам Аваков виступати перед депутатами у зв'язку зі своєю відставкою не став
Фото: EPA
Верховна Рада України прийняла заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про відставку і звільнила його. За проголосував 291 народний депутат, передає кореспондент "ГОРДОН".

Більшість голосів, 229, надала фракція "Слуга народу". ОПЗЖ не голосувала. Фракція "Батьківщина" переважно утрималася. "Європейська солідарність" дала 16 голосів, "Довіра" – 18, "Голос" – 15, "За майбутнє" – сім, позафракційні депутати – шість.

Скріншот: Parlaments'kyi telekanal Rada / YouTube

Сам Аваков на засідання не прийшов. Його заяву про відставку зачитував голова підкомітету з питань кримінального законодавства парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов.

Під час обговорення у "Слузі народу" закликали підтримати відставку Авакова, тому що таким є його рішення.

Нардепка Олександра Устінова від "Голосу" заявила, що Аваков має бути не просто звільнений, а засуджений за переслідування активістів та скандали за участю поліції. Нардепка Ірина Геращенко повідомила, що "Європейська солідарність" вимагає відставки всього Кабміну прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Нардеп Анатолій Бурміч від "Опозиційної платформи – За життя" підкреслив, що його фракція не призначала Авакова. "Ми, ОПЗЖ, у цих іграх участі не братимемо", – заявив він. Раніше про відмову голосувати за відставку Авакова заявила голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Представники групи "Довіра" і "За майбутнє" назвали Авакова справжнім патріотом своєї країни і подякували йому за роботу.

Після голосування спікер Дмитро Разумков запропонував нардепам подякувати Авакову "за всі ті роки, які він працював на користь нашої держави". Депутати зустріли цю пропозицію оплесками.

Контекст:

13 липня Аваков подав заяву про відставку з посади міністра внутрішніх справ. Тепер за його звільнення має проголосувати Верховна Рада. За даними ЗМІ, подати у відставку його попросив президент.

Президент запропонував лише одного кандидата на пост міністра – народного депутата від "Слуги народу", голову комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського. Сам Монастирський підтвердив, що претендуватиме на цю посаду, заявивши, що "йде на жертву". Очікують, що за його призначення Рада проголосує 16 липня.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував нардепам самостійно визначитися з питанням відставки Авакова шляхом голосування в сесійній залі.

Аваков очолює МВС із лютого 2014 року. Він входив у склади урядів Арсенія Яценюка, Володимира Гройсмана, Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля.

У жовтні 2019 року Зеленський заявляв, що в новому уряді в Авакова є випробувальний строк. У травні 2020 року Зеленський назвав Авакова "потужним міністром" і заявив, що той має довести до кінця розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Улітку 2020 року в Києві та інших містах України відбулася серія протестів, учасники яких вимагали відставки Авакова. Мітингувальники, зокрема, висловлювали претензії до роботи правоохоронців у розслідуванні справ про вбивства Шеремета та херсонської активістки Катерини Гандзюк, вказували на останні резонансні злочини, які сталися в Україні, зокрема на зґвалтування жінки в Кагарлику Київської області, у якому підозрюють співробітників поліції, критикували реформу поліції.

Тоді нардепи з фракцій "Голос" і "Слуга народу" зареєстрували проєкт постанови про звільнення Авакова. У Раді його не розглядали.