Раді пропонують створити реєстр артистів, які гастролюють у РФ і на тимчасово окупованих територіях України

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про гастролі артистів, які виступають на тимчасово окупованих територіях та у країні-агресорі
Фото: EPA

Новий законопроект, зареєстрований у Верховній Раді України, пропонує зобов'язати українських артистів повідомляти Службу безпеки України про гастролі на території держави-агресора.

У Верховній Раді 1 березня було зареєстровано законопроект №8085 "Про особливості ведення гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора і на тимчасово окупованій території України".

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує:

  • створити реєстр осіб, які гастролюють на території країни-агресора або на тимчасово окупованих територіях України;
  • зобов'язати українських артистів повідомляти Службу безпеки України про гастролі на території держави-агресора;
  • заборонити артистам виступати на тимчасово окупованих територіях;
  • увести адміністративні штрафи за порушення цих вимог у розмірі від 50 до 200 мінімальних зарплат;
  • телерадіокомпанії повинні будуть обов'язково вказувати про гастролі артистів на території країни-агресора або на тимчасово окупованій території України під час висвітлення їх діяльності або реалізації товарів і послуг, створених за їх участю;
  • організатори заходів, у яких братимуть участь артисти з реєстру, повинні будуть платити гастрольний збір;
  • визначають підстави для внесення іноземців до списку осіб, що загрожують нацбезпеці України.

"Ухвалення законопроекту дозволить створити додатковий ефективний правовий механізм протидії інформаційній та гуманітарній агресії Російської Федерації проти України, знизить мотивацію публічних осіб проводити гастрольно-концертну діяльність на території Росії або на окупованій території України", – ідеться в документі.

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко у своєму відеозверненні заявив, що ідея законопроекту виникла через гастролі низки українських виконавців у Росії і на тимчасово окупованих територіях України.

Він пояснив, що інформація про виступи артиста на території країни-агресора повинна в текстовій формі супроводжувати кліп або відео виступу на телебаченні, а на радіо диктори повинні будуть повідомляти про це аудиторію перед початком пісні.

Окрім цього, за його словами, гастрольний збір з організаторів, передбачений законопроектом, становитиме 20% від виторгу за концерт незалежно від того, брав у ньому участь один артист чи кілька.

"Ця виручка йде на спеціальні рахунки Міноборони, і ми з діяльності таких виконавців будемо додатково підтримувати наші Збройні сили", – сказав політик.

Він переконаний, що законопроект ухвалять до середини липня 2018 року.

У липні 2017 року Кириленко виступав за створення списку організаторів заходів, які запрошують до країни порушників українського законодавства з Росії.

23 листопада 2017 року набув чинності закон, згідно з яким організатори гастролей виконавців із РФ повинні повідомляти про це за місяць до Служби безпеки України для проведення перевірки.

У Національній раді з питань телебачення і радіомовлення заявили, що Верховній Раді варто передбачити адміністративну або кримінальну відповідальність для українських артистів, які "активно гастролюють" у країні-агресорі Росії.