"Радио Свобода" виявило руйнування на газовимірювальній станції "Суджа" в Курській області, через яку газ із РФ іде до Європи

Через ГВС "Суджа" російський газ доправляють у Європу
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Російська служба "Радио Свобода" 12 серпня оприлюднила нові супутникові знімки, на яких видно руйнування на газовимірювальній станції "Суджа" в Курській області Росії.

7 серпня росийське "Радио Свобода" публікувало зображення цієї місцевості з космосу, вказуючи на значні пошкодження на автомобільному прикордонному пропускному пункті "Суджа", але станція на них була цілою.

Порівнюючи їх із пізнішими супутниковими знімками, журналісти української служби "Радіо Свобода" доходять висновку, що частина пошкоджень з'явилася між 9-м і 10 серпня, а частина – між 10-м і 11 серпня.

"На фото за 11 серпня видно, що практично повністю зруйновано одну з адміністративних будівель станції, а також один із майданчиків, на якому встановлено вимірювальне обладнання. При цьому вранці 12 серпня російський "Газпром" стверджував, що продовжує прокачування газу через станцію "Суджа" до Європи у звичайному обсязі", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією у Курській області, після цього у регіоні тривають бої. Українське військово-політичне керівництво не коментувало цих подій. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

До полудня 7 серпня, стверджував російський Telegram-канал "Рыбарь", українські сили також установили контроль над Обухівкою, Покровським, Товстим Лугом і Любимівкою, а також газовимірювальною станцією "Суджа", через яку російський газ постачають до Європи.

7 серпня Reuters із посиланням на українського газового оператора повідомляло, що транзит газу до Східної Європи через Україну йде без перебоїв.

8 серпня американський Інститут вивчення війни поінформував, що українські сили просунулися вглиб до 35 км у Курській області.

Того самого дня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія принесла війну в Україну і "повинна відчувати, що нею зроблено". 10 серпня Зеленський повідомив про доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського щодо "витискання війни на територію агресора", висловивши подяку військовим, "які це забезпечують".

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.