Разумков заявив, що не підтримує санкцій проти громадян України

Санкції РНБО ефективні щодо тих людей або компаній, які знаходяться поза межами української юрисдикції, зауважив Разумков
Фото: Олександр Клименко / rada.gov.ua
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков виступив проти санкцій Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо громадян України. Свою позицію спікер парламенту вкотре підтвердив під час пресконференції 25 червня, яку транслював у YouTube парламентський телеканал "Рада".

Секретар РНБО Олексій Данілов говорив 24 червня, що Рада нацбезпеки і оборони отримала протокольні доручення від президента Володимира Зеленського "з'ясувати, хто з громадян України на сьогодні перебуває під санкціями США, що це за громадяни і на якій підставі вони там опинилися".

"Щодо кожної окремої людини ухвалюватиметься окреме рішення, і через певний проміжок часу буде проведено засідання РНБО, і в разі потреби буде ухвалено відповідне рішення нашої ради щодо запровадження проти цих людей санкцій із боку України", – додав Данілов.

На думку Разумкова, санкції РНБО ефективні щодо тих людей або компаній, які перебувають за межами української юрисдикції.

"Усі позиції мої, пов'язані з громадянами України, широко відомі. Я вважаю, що ми повинні людей, які порушили українське законодавство, притягати за українським законодавством. Тих, кого можемо. Вони сьогодні знаходяться тут. У нас є, якщо ми говоримо про державних службовців, безліч статей, які ми можемо застосувати. Якщо ми говоримо про народних депутатів, то це державна зрада – ст. 111 [Кримінального кодексу України], фінансування тероризму", – сказав спікер Ради.

Разумков підкреслив, що в законі "Про санкції" чітко зазначено, щодо кого їх застосовують.

Контекст:

Данілов повідомляв, що 29 червня в Україні для проведення консультацій приїдуть фахівці, які займаються санкційною процедурою у США. Він говорив, що під санкціями США наразі 134 українці: проти 130 обмеження ввів мінфін, проти чотирьох – Держдеп.

Данілов уточнив, що США ввели санкції проти тих українців, які причетні до окупації Росією Криму 2014 року, кіберзлочинності, порушень прав людини (за "законом Магнітського"), а також проти осіб, причетних до втручання у вибори у США.

У вересні минулого року за спробу вплинути на вибори президента США ввели санкції проти українського нардепа Андрія Деркача, 11 січня 2021 року – проти сімох осіб і чотирьох організацій. У список потрапили нардеп Олександр Дубінський, експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук та Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.

5 березня США ввели візові обмеження проти бізнесмена Ігоря Коломойського і членів його сім’ї. Їм заборонено в'їзд у США.