Речниця МЗС України: Переговорний процес щодо звільнення Сенцова та інших полонених триває

Беца зазначила, що протягом чотирьох років українським консулам не вдалося побачитися з політв'язнями Сенцовим і Кольченком
Фото: EPA

Для Міністерства закордонних справ України рішення засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова оголосити голодування стало несподіванкою, заявила речниця МЗС Мар'яна Беца.

Київ продовжує вести переговорний процес щодо звільнення засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова та інших політв'язнів, сказала речниця Міністерства закордонних справ України (МЗС) Мар'яна Беца під час брифінгу в Києві, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Переговорний процес щодо звільнення Олега та інших полонених триває, але ми свідомо не можемо розкривати всі деталі цього процесу, щоб не нашкодити якісному процесу звільнення і політв'язням", – підкреслила вона.

Беца додала, що для МЗС України рішення Сенцова оголосити голодування стало несподіванкою.

"Щойно нам надійшла інформація від адвоката стосовно того, що Олег Сенцов оголосив голодування, ми надіслали насамперед ноту консула у відповідні органи, щоб усе-таки знову спробувати дістати дозвіл на зустріч з Олегом Сенцовим, після цього ноту МЗС України у МЗС РФ із вимогою дістати доступ. Хоча ще раз підкреслюю, що протягом чотирьох років, які Олег як незаконно засуджений перебуває у РФ, ми жодного разу не дістали, незважаючи на сотні звернень, доступу до Олега Сенцова й Олександра Кольченка. Як правильно сказав адвокат, російська влада мотивує це абсолютно незаконно тим, що вони є громадянами РФ, хоча вони ніколи не набували громадянства РФ, ніколи не виходили з громадянства України і це підтверджено низкою документів", – розповіла речниця.

За її словами, протягом останнього року українські консули і МЗС України надіслали російській владі понад 20 звернень із вимогою дозволити зустріч із режисером.

25 серпня 2015 року Сенцова було засуджено в Росії до 20 років позбавлення волі. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту.

У лютому–березні 2016 року його етапували із СІЗО Ростова-на-Дону до виправної колонії суворого режиму в Якутську. У вересні 2017-го його перевели в Іркутськ, потім – у Челябінськ. У колонію в Лабитнангі Сенцова перевели в жовтні того самого року.

16 березня сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що в її брата погіршується здоров'я. "Прийшов лист від Олега. Передає всім привіт і запевняє, що в нього все нормально. Хоча водночас пише, що в нього кришаться зуби і випадає волосся. Зазначає, що там здоров'я втрачається повільно, але безповоротно", – написала Каплан.

Дінзе повідомляв 11 травня, що в Сенцова з'явилися проблеми зі здоров'ям і його "вивозили на якесь лікування".

14 травня режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він вимагає звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заносив.